От 1 юли плащанията на данъци и осигурителни вноски в

...
От 1 юли плащанията на данъци и осигурителни вноски в
Коментари Харесай

Плащанията към НАП София вече са само по електронен и банков път

От 1 юли заплащанията на налози и осигурителни вноски в 13-те офиса на Национална агенция за приходите в столицата се правят единствено по електронен път или с банков превод. До края на месеца ОББ ще закрие всички свои клонове в столичните данъчни служби.

Данъкоплатците ще може да ползват ПОС терминали, в случай че решат да създадат плащането на място в данъчната работа. Те може да създадат това и чрез елекронния портал на Национална агенция за приходите. И в двата случая преводът е безвъзмезден.

Другата алтернатива за данъкоплатците е да превеждат данъци и осигуровки по банков път от всяка банка в страната. За това обаче се дължи такса съгласно цените на финансовите институции.

Години наред в офисите на НАП работеха клонове на СИБанк, през които ставаше заплащането на налози, осигуровки и разнообразни санкции и наказания. След обединяването на СИБанк с ОББ през предходната година обслужваща банка стана ОББ. От 1 юли банката по свое предпочитание е решила да закрие своите клонове в офисите на приходната организация в столицата.

Всички останали офиси на приходната организация, в които има банкови гишета, ще продължат да работят по досегашния метод и отсега нататък, прецизират от Национална агенция за приходите. Неясно остава за какво на всички места не бъдат инсталирани ПОС-терминали, тъй че заплащането на данъци да стане гратис за всички.

Всъщност заплащането на налог върху приходите на физическите лица и на осигуровки от самоосигуряващи са на банковото гише в данъчния офис бяха без банкова такса и до момента. За всички останали данъци обаче, влючително и превеждането на осигурителни вноски от работодателите, както и на другите санкции и наказания, клоновете на ОББ начисляваха такса за " услугата ".

От Национална агенция за приходите припомнят, че от 2018 година са въведени опциите за заплащане с виртуален и физически ПОС терминали. До момента без такси   са платени близо 480 млн. лева, като общият брой на преводите е съвсем 1.5 милиона. Общо над 80 млн. електронни преводи годишно се правят с електронните услуги, предоставяни от приходната организация, като делът на електронната връзка надвишава 90%.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР