От 1 юли пенсионерите със сигурност ще получат пенсиите си

...
От 1 юли пенсионерите със сигурност ще получат пенсиите си
Коментари Харесай

Увеличените пенсии - на две плащания през юли

От 1 юли пенсионерите сигурно ще получат пенсиите си с 6,1% нарастване, а в границите на юли като второ заплащане ще получат и финалното нарастване, годно от началото на идващия месец.

Това увери пред БНР Александра Корчева, народен представител от Политическа партия, член на Комисията по труда, обществената и демографската политика.

Корчева уточни, че най-справедливото предложение е това на Политическа партия.

" Това предложение би трябвало да получи необятна поддръжка – то е оптималното предложение. Представлява малко по-цялостна политика по реформиране на пенсиите, двустепенно актуализиране на пенсиите, самостоятелна преоценка от първи октомври. "

Относно Covid добавката предлагането взема решение казуса с временността на тези заплащания, което обърква хората, добави Александра Корчева.

През идващите години пенсиите ще се заплащат или с по-високи налози и осигуровки или със заеми. Това предизвести в предаването " Преди всички " някогашният обществен министър Деница Сачева, народен представител от ГЕРБ и заместник-председател на Комисията по труда, обществената и демографската политика в Народното събрание.

На този стадий няма вероятност от кое място ще дойдат парите за идващите две години, посочи Сачева.

Предложението на ГЕРБ беше за 15% нарастване и 60 лв. добавка до края на годината, която по-късно да се трансформира в обществена помощ, посочи тя. По думите ѝ предложенията на ПГ на ГЕРБ-СДС костват с 2 милиарда по-малко за идващите години.

Сачева разясни, че в предлагания от държавното управление в оставка вид " добавката от 60 лв. ще остане вечно " и с тези 60 лв. ще има по-голяма разлика сред обособените пенсии.

" Всички нараствания без гласовете на опозицията няма по какъв начин да се състоят ", посочи Сачева и добави, че ще поддържат оферти от ръководещите растеж на пенсиите.

" Веднъж увеличени пенсиите, няма да има политик, който самоубийствено да ги връща назад ", разяснява тя.

Много е притеснителен фактът за нарушение на правилата на общественото обезпечаване, счита някогашният обществен министър Христина Христова.

Правят се две неща, които са в несъгласие – преизчисляването на пенсиите от една страна и твърдата сума от 60 лв., която още веднъж ще провокира разлика, означи Христина Христова.

60-те лв. ще бъдат давани за пенсии, отпускани и след 1 юли 2022 година, т.е. остават непрекъснато интегрирани, разяснява Христова в предаването " Преди всички ".

" Тези 60 лв. в действителност нямат нищо общо с осигурителния принос. "

" Винаги съм апелирала да не се флиртува с хората в пенсионна възраст ", съобщи някогашният обществен министър.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР