От 1 юли няма да бъде намалена пенсията за нито

...
От 1 юли няма да бъде намалена пенсията за нито
Коментари Харесай

Социалният министър: Обмисля се повишаване на пенсиите заради инфлацията

От 1 юли няма да бъде понижена пенсията за нито един пенсионер. Трябва да има осъвременяване на пенсиите с 6.1% по швейцарското предписание, само че то не покрива коронавирус добавките. Това съобщи общественият министър Георги Гьоков пред Българска национална телевизия.

Малко над 1 млн. пенсионери получават минималната пенсия, само че всичко това е разследване от политически решения.

Ковид добавката също не престават да я получават пенсионерите до месец юни. Близо милиард и половина са изхарчени за коронавирус добавката, а с тези пари можело да бъдат увеличени съответно пенсиите. Всяка поддръжка към пенсионерите не е за занемаряване и е добре пристигнала, акцентира Гьоков.

Той изясни, че работна група прави механически калкулации и ще продължи разнообразни разновидности - от коронавирус добавката да бъде добавена като опция към пенсията като твърда сума, избрана като антиинфлационна добавка. За Гьоков този разновидността не е сполучлив, само че може да се направи такова преизчисляване на пенсиите със сбора от инфлацията и повишаване на средноосигурителния приход.

Гьоков уточни, че най-после ще се произнесе комисията кой вид какъв брой коства. Би могло да бъде планувана изключителна инфлационна индексация, само че всичко зависи от решенията на Народното събрание, акцентира общественият министър. Гьоков означи, че в случай че се промени към подобен вид пенсиите ще бъдат осъвременени от 1 юли и по-късно може би за последното тримесечие ще бъдат преизчислени пенсиите.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР