От 1 юли най-големият австралийски град Сидни захранва своите светофари,

...
От 1 юли най-големият австралийски град Сидни захранва своите светофари,
Коментари Харесай

Сидни превключи на възобновяема енергия

От 1 юли най-големият австралийски град Сидни зарежда своите светофари, спортни уреди, публични здания и даже историческата зала на общината със 100% възобновима сила от локални източници. Този преход към „ чиста сила “ е коствал на 60 милиона $ и се чака да спести на града по повече от половин милион $ от годишните сметките за електричество за идващите 10 години.

Новият енергиен проект ще разреши на града да понижи нездравословните си излъчвания с към 20 000 тона годишно, което е еквивалент на потреблението на сила на 8000 семейства.

Откъде идва „ зеленият “ ток?

Една вятърна и две слънчеви ферми са трите източника, които обезпечават възобновимата сила. Голямата част от нея ще бъде обезпечавана от вятърната плантация. От нея ще бъде захранван един от най-енергоемките браншове в програмата – 23 000 светофара. В Сидни съумяха да оборудват 6000 от тях с диодни светлини, а напълно скоро по-икономични ще станат още 12 000 съоръжения.
Снимка: БГНЕС
Слънчеви панели също са конфигурирани върху голям брой публични здания, като доникъде на 2021 година се чака те да доближат 7800. Соларните решения като това биха могли да обезпечат спомагателна сила, с която да се подсигурява устойчивостта на електрическата мрежа при прекосяване към ВЕИ.

Нужни са акумулатори и то огромни

Не основаването на възобновимата сила, а складирането и разпространяването ѝ по допустимо най-ефективен метод, е казусът, който поражда в реализирането на тази новоприета енергийна идея. Поради географското разположение на Австралия и огромното разстояние сред градовете, както и остарялата инфраструктура, съществува огромна заплаха 67 GW от възобновимата сила да бъде загубвана по линията на разпространяване.
Технологичните колоси първенци по изкупуване на възобновима сила "Гугъл " може да закупи задоволително зелена сила, с цел да задмине енергийния потенциал на някои страни като Виетнам или Полша
За да се предотврати това, Siemens и AES възнамеряват да изградят две великански акумулаторни станции с по 250 MW/125 MWh, които да служат за „ виртуална преносна линия “ сред огромните градове. Целта – да може да се посрещнат пикове в потреблението без претоварване на инфраструктурата.

Грижа за природата, грижа за хората

Сидни стартира да работи по концепцията за понижаване на нездравословни излъчвания още през 2016 година, когато приема и проект за понижаване на въглеродните излъчвания с 70% до 2030 година Местните управляващи пресмятат, че това ще бъде допустимо 6 години по-рано с помощта на прекосяването към 100% възобновима сила за публични потребности.

Важен фактор при избора на източници е бил те да бъдат месни, с цел да се обезпечат и работни места в района.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР