От 1 юли гръцкото правителство въвежда 6-дневна работна седмица за

...
От 1 юли гръцкото правителство въвежда 6-дневна работна седмица за
Коментари Харесай

Гърция въвежда 6-дневна работна седмица

От 1 юли гръцкото държавно управление вкарва 6-дневна работна седмица за обществения бранш, комунални услуги, банки и частния бранш,  за непрекъснато настоящи компании, организации и стопанства, които употребяват 5-дневна работна седмица. В същото време на чиновниците ще се изплащат в допълнение 40% от дневното им заплащане за шестия ден, а в случай че е празник – 115%.

В конкретика се задейства член 25 от Закон 5053/23, най-новият трудов закон, който откри началото на шестдневна работна седмица за работещите петдневна седмица от 1 март 2024 година Съгласно това решение всички горепосочени предприятия, с цел да употребяват шестия ден от седмицата, би трябвало да заявяват, че принадлежат към тази категория.

Заетостта на чиновниците през спомагателен ден не може да надвишава 8 часа и служителят не може да поставя ексклузивен труд. Работодатели би трябвало да включат в заявката за компанията си, информация за оптималното работно време на чиновниците, които ще работят шести ден, още преди постъпването им на работа.

Работниците не могат да работят повече от осем часа през спомагателен ден. През този спомагателен ден не се позволяват ексклузивен труд. В случай, че работата съответствува с неделя или формален празник, служителят получава в допълнение 40% и 75% от наградата, т.е. общо 115%. Работата на 6-ия ден от седмицата не разрешава седмична отмора (почивен ден), в случай че не съответствува с формален празник.

В случаите, когато в предприятията са открити петдневни нощни смени (00:00-06:00), работата на шестия ден на нощна промяна при никакви условия не е позволена.

Например, чиновник, който работи от понеделник до петък и в изключителни случаи би трябвало да работи в събота през същата седмица, ще получи спомагателни 40% за събота, без да право на спомагателен ден отмора.

Служител, който работи от понеделник до четвъртък и има почивен ден в петък, само че е плануван да работи в събота, ще му бъде изплатена дневната отплата плюс 30%, без да се право на спомагателен ден отмора.

Внедряването на цифровата работна карта, която започва също от 1-ви юли, в съответните браншове е неразривно обвързвано с новите промени, с цел да се подсигуряват изцяло правата на чиновниците, като в системата ще могат да се записват и промени в работното време и изключителния труд.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР