От 1 юли догодина част от регулираната цена на електроенергията

...
От 1 юли догодина част от регулираната цена на електроенергията
Коментари Харесай

Експерт: По-скъп ток и нов доставчик от 1 юли

От 1 юли следващата година част от контролираната цена на електрическата енергия за бита и дребните предприятия към този момент ще се образува на пазарен принцип.

Това значи, че битовите консуматори ще би трябвало да избират снабдител на електрическа енергия, а цената към този момент няма да е избрана от Комисията за енергийно и водно контролиране, както до момента, а ще е пазарна, изясни пред “Труд” енергийният специалист проф. Атанас Тасев.

Потребителят не може непосредствено да взе участие на енергийната борса, по тази причина би трябвало да подписа контракт със доставчик. Вариантите са два – или оставаме при същия снабдител, или избираме различен. Моят съвет е хората да останат при настоящия си доставчик или в случай че решат да го сменят – да се насочат към огромен снабдител. Причината е, че огромният доставчик може да балансира силата и да предложи на потребителите по-устойчиви цени, безапелационен е специалистът.

Според него цената, която ще ни предложат, сигурно ще е по-висока от тази, която сме плащали до този миг. Цените ще се двоумят най-малко една – две години, до момента в който връзките не се урегулират, твърди проф. Тасев. Той не изключва опция да има и спекулативно повдигане на цените.

Внимавайте, когато подписвате контракт с доставчика си. “Потребителите е по-добре да изберат контракт за 1 година на закрепена цена, даже тя да е по-висока. Другият вид е контракт на динамична цена, само че най-после на годината може да се окаже, че сте платили много повече”, изясни енергийният специалист.

На въпрос дали токът за бита ще нарастне след измененията от 1 юли 2020 година от Министерство на енергетиката дадоха отговор, че “включването на семействата към свободния пазар на електрическа сила ще докара до конкурентни цени за бита, които ще се образуват на пазарен принцип”. От ведомството прецизират, че “свободният пазар допуска конкурентна среда, на база на която цените се дефинират по отношение на търсенето и предлагането”.

Поетапното освобождение на цените за битовите консуматори, което би трябвало да стартира след средата на 2020 година, ще продължи през идващите години. Трябва да сме наясно, че това е развой, който в други страни е лишил сред 3 и 5 години, показват от енергийното министерство.

От ведомството не дават съответен отговор дали са подготвени с ограниченията за отбрана на уязвимите консуматори.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР