От 1 юли Чешката Република поема ротационното председателство на Съвета

...
От 1 юли Чешката Република поема ротационното председателство на Съвета
Коментари Харесай

Какви са приоритетите на чешкото председателство? Специално интервю с посланика на Чехия у нас

От 1 юли Чешката Република поема ротационното председателство на Съвета на Европа. По тази тематика пред " Светът и ние " изявление даде чешкият дипломат у нас Лукаш Кауцки.

Г-н дипломат, Чешката Република поема председателството на Съвета на Европейски Съюз в сложен за Европа
миг с голям брой провокации. Бихте ли обрисувал какви ще бъдат целите на страната ви, по този начин както ги видяха и нейните ръководители?

Лукаш Кауцки: Що се касае до целите на чешкото председателство, позволете ми да ги разделя на две елементи - първата са така наречен вътрешни цели, които се отнасят до самия Европейски съюз, а втората - външните цели, които включват целия свят. В частта с вътрешните цели бихме желали да се съсредоточим върху изключително настоящата тематика за енергийната сигурност , която е обвързвана освен с диверсификация на енергийните източници и преход към нисковъглеродни източници, само че и с това по какъв начин за в бъдеще да се предпазваме от обстановката, в която се намира Европейски Съюз сега. С този въпрос е обвързвана и тематиката за киберсигурността , по-голямата резистентност на Европейски Съюз към всевъзможни външни кибер офанзиви, предварителна защита и битка против дезинформацията и така наречен „ тирада на омразата " . От обща позиция става въпрос и за сигурност - усилване на личните отбранителни благоприятни условия на Европейски Съюз , по-голяма взаимосвързаност сред обособените армии на държавите-членки или за задълбочаване на съдействието с НАТО и по-специално с основния ни сътрудник Съединени американски щати . Говорейки за преход към нисковъглеродни източници би трябвало да споменем, че това е цялостна смяна на енергийната идея и тактика на Европейски Съюз, т.е. усилване на така наречен „ зелена сила " от слънчеви или вятърни източници, а в нашия случай и по-голям акцент върху нуклеарната енергетика , където Чешката република и България имат доста общо дружно с Франция. И не на последно място акцент има и върху поддръжка на гражданското общество с изключително отношение върху политиките за човешки права и независимост на медиите.

ЕК предложи Украйна и Молдова да получат статус на претенденти за присъединение в Европейски Съюз. Сред страните-членки няма цялостно единодушие по тази тематика. Какво е визията на страната-председател?

Лукаш Кауцки: Със сигурност Украйна ще играе основна роля в границите на чешкото председателство, въпреки всичко става въпрос за невиждана обстановка, която в Европа няма аналог през последните десетилетия. Украйна ще окаже огромно въздействие върху политиката на Европейски Съюз през идващите години. Нашата цел е Украйна да бъде постоянна страна и войната да завърши допустимо най-скоро по този начин, че да може да се стартира с възобновяване ѝ. За нас това е необикновен приоритет и по тази причина през есента в Чехия ще се състои среща на високо ниво по отношение на Украйна като стабилизацията на Украйна е извънредно значима за укрепването на цяла Европа.

Вашият министър председател прикани за среща на върха за следвоенното възобновяване на Украйна и използване на
нов „ План Маршал " като сложи изискване за съществуването на мир. Кажете ни повече по тази тематика?

Лукаш Кауцки: В днешния свят доста огромна роля имат сполучливите образци от предишното. Знаем, че проектът Маршал, който влиза в действие след края на Втората Световна война, в която вземат участие множеството западноевропейски страни, е прибавен по решение на тогавашния държавен секретар Маршал. Инициативата оказва помощ на Западна Европа да даде нов старт на стопанската система си и да се опомни от войната. Бихме се радвали да използван същия модел и за Украйна, т.е. проект, който да й помогне още веднъж да си стъпи на краката и да не помни колкото се може по-скоро ужаса от войната.

Как страната ви ще действа по нерешените към момента въпроси за разширението на Европейски Съюз към Западните Балкани -
Албания и РСМ. Албания евентуално ще изиска обособяване на нейния преговорен развой.

Лукаш Кауцки: Тази тематика се отнася към външните цели. Към тях в дълготраен проект спадат Западните балкани, Източното партньорство, Украйна и в случай че погледнем малко по-надалеч бих добавил и стабилизацията в района на Суб-Сахарска Африка и Сахел наред с Индо-Тихоокеанското пространство, което има доста изключително значение за ползите на Европейския съюз по целия свят. Що касае въпроса за Република Северна Македония и Албания към сегашния миг не мога да си показва, че процесът по предприсъединителните договаряния ще продължи по-дълго, в сравнение с е належащо. Твърдо имам вяра, че в последна сметка ще успеем да достигнем допустими съглашения, както за България от една страна, по този начин и за Македония от друга. Френското председателство свърши извънредно доста работа по тази тематика. Наясно сме, че толкоз значим въпрос не може да бъде разискван в последния миг от българското държавно управление или парламент, само че имам вяра, че незабавно щом обстановката в България и Северна Македония се стабилизира, ще можем да се върнем към тази тематика и в границите на чешкото председателство да стигнем до сполучлив край.

Общата Европейска защита е гореща тематика по време на неустойчивост и спорове. Как Чешката Република ще
работи по тази тематика?

Лукаш Кауцки: От една страна ние доста добре разбираме френската самодейност на президента Макрон, който прикани за обособена отбранителна рамка на Европейски Съюз и основаване на единни отбранителни сили, въпреки това бихме желали да продължим тази тематика като я свържем с цялостната тактика на НАТО като тук главно ще си сътрудничим със Съединени американски щати като главен сътрудник във връзка с сигурността. Всички тези политики са част от така наречен „ стратегически компас ", който бе утвърден на равнище водачи на Европейски Съюз през март и който включва всички цели и направления, към които Европейски Съюз би трябвало да се стреми за в бъдеще.

В момента върви процеси на деверсификация на енергийните източници в страните-членки в името на
енергийната сигурност. Как тази тематика ще откри място измежду целите ви?

Лукаш Кауцки: Диверсификацията, несъмнено, е част от нашите цели, само че на нея би трябвало да се гледа през призмата на обособените национални особености. И в Чешката република, сходно на България, по-голямата част от силата идва от нуклеарни централи като нямаме опция да произвеждаме толкоз ел. сила било от слънчеви панели или пък от вятърни електрогенератори или водни централи, т.е. всяка страна има своите специфики като за нас източник на „ зелена сила " е и нуклеарната и ще продължим да настояваме по този въпрос, тъй като не можем да си представим, че бихме спрели от употреба нашите две електроцентрали, защото това ще бъде злополука за Чешката република. Разчитаме, че ще включваме и от ден на ден възобновими енергийни източници. Важно е да се има поради, че всяка страна има разнообразни географски условия и благоприятни условия и бихме желали да подчертаваме точно върху това, с цел да се стигне до взаимно допустим компромис.

Според едно проучване на Евробарометър България и Чехия /наред със идващия ротационен ръководител
Швеция/са измежду най-скептичните за приемането на еврото. По какво още си наподобяват нашите две страни? Какъв
капацитет в връзките ни виждате вие като дипломат?

Лукаш Кауцки: Имам възприятието, че във връзка с Брюксел и по-дълбоката интеграция нашите две страни се управляват от историческия си опит. И Чехия, и България преди Първата международна война са били елементи от по-големи наднационални обединения - Османската империя за България и Хабсбургската монархия за Чехия - и затова сме скептични към всичко, които идва оттатък страните ни - за Чехия преди този момент е било от Виена, а в този момент е от Брюксел. Според мен пред политиците стои огромната задача да разсънят повече доверие у жителите по отношение на Европа и европейските институции, като подчертават върху изгодите, върху това, че участието в Европейски Съюз е позитив. Скептицизмът поражда от това, че жителите не могат да се разпознават с Европейски Съюз, тъй като не знаят за всичките преимущества, които има носи той, и какви са позитивните му страни. Нашите страни могат да си обменят доста опит от предишното, от мъчителния развой на прехода, само че и във връзка с работния пазар. И в Чехия, и в България има квалифицирани и положителни фрагменти, създават се забавни артикули, с които можем да се допълваме взаимно. Мисля, че това е доста добра тематика и за нашето председателство, а точно по какъв начин да се възползваме от тези благоприятни условия и да ги задълбочаваме и отсега нататък.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР