От 1 юли 2024 г., цената на електроенергията за битови

...
От 1 юли 2024 г., цената на електроенергията за битови
Коментари Харесай

Токът за бита поскъпва от 1 юли, отпада нощната тарифа

От 1 юли 2024 година, цената на електрическата енергия за битови консуматори ще се образува по нов способ, а нощната цена евентуално ще отпадне.

С последните промени в Закона за енергетиката, влизащи в действие от 1 юли т.г., се планува битовите консуматори да заплащат базовата стойност на използваната електрическа енергия плюс съставния елемент от контролирана цена, която ще се дефинира от Комисията за енергийно и водно контролиране.

От същия интервал КЕВР ще дефинира всеки месец обезщетенията за битови консуматори , което подсказва за предстоящо по-високи цени на електрическата енергия .

Базовата цената на електрическата енергия ще се дефинира не от КЕВР, а от Министерски съвет.

Накратко от 1 юли 2024 година контролираният пазар за битовите консуматори в актуалният си тип няма да съществува . Към момента КЕВР дефинира цената по която НЕК продава електрическата енергия на трите електроснабдителни сдружения в страната. От 1 юли обаче Енерго-Про, EVN и Електрохолд ще закупуват електрическата енергия, която продават за бита от борсата, а не на контролирана цена. КЕВР пък ще дефинира обезщетенията за покриване на част от разноските на крайните битови консуматори.

В момента битовите клиенти на Енерго-Про - във Варна и Североизточна България заплащат по 18,1 ст. с Данък добавена стойност за киловат час дневна цена и по 6,33 ст. с Данък добавена стойност за kW/h нощна цена. Към цените се прибавя и 8,9 ст. с Данък добавена стойност за транспорт и достъп на всеки киловат час, с което крайната цена за битовите консуматори става 27 ст. дневна и 15,23 ст. нощна цена.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР