От 1 юли 2021 г. всички зелени централи с мощност

...
От 1 юли 2021 г. всички зелени централи с мощност
Коментари Харесай

И малките зелени централи излизат на борсата за ток

От 1 юли 2021 година всички зелени централи с мощ над 500 киловата до 1 мегават ще продават творби от тях ток на борсата. Това взеха решение депутатите, откакто одобриха на първо четене изменение в Закона за енергетиката. Законовата смяна е идната стъпка към въвеждането на цялостната либерализация на пазара на едро на електрическа енергия. 

Производителите ще преминат от преференциални цени към пазарни и контракт за компенсиране с награда, като не се планува временен интервал, през който публичния снабдител да изкупува творби от тях ток по преференциални цени и да я продава посредством борсовия оператор, за което ще бъде обезщетен от Фонд " Сигурност на електроенергийната система ". Така на свободния пазар ще излязат 136 производителя с обща конфигурирана електрическа мощ 93,522 мегавата, показват в претекстовете си вносителите, измежду които е ръководителят на енергийната комисия в Народното събрание Валентин Николов. Годишното произвеждане на тези централи е към 171 554 мегават часа електрическа сила. 

Друга законова смяна планува отпадане на покупко-продажбите за леден запас за гарантиране на сигурността на електроенергийната система. Резервът за първично и вторично автоматизирано и ръчно контролиране Електроенергийният систематичен оператор (EСО) ще си набира отново с търгове, само че се назовава " закупуване на разполагаемост за спомагателни услуги ". ЕСО ще обезпечава нужните запаси посредством подписване на контракти за тези спомагателни услуги на пазарен принцип. Това е временен интервал преди въвеждането на механизмът за потенциал, показват вносителите. 

Зелените мощности, които влизат в употреба от 2021 година ще бъдат освободени и от таксата върху създадената електрическа енергия , която е в размер на 5%, гласи друга смяна.  

Между двете четения на закона се обмислят промени, една от които е да се задължат електроразпределителните сдружения и ЕСО да афишират всяка година свободните си мощности и къде се намират , тъй че да може да се ориентират вложителите в свободните мощности и да се предотврати правенето на непотребни вложения, там където не е належащо, разгласи пред депутатите Николов. Обмисля се и да се даде опция на Фонд " Сигурност на електроенергийната система " да може да консолидира един банков заем от порядъка на 100 млн. лева , който да се влага в енергийна успеваемост и Фонда да заплаща лихвите точно по такива планове. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР