От 1 юли 2019 Варна става столица на световното акварелно

...
От 1 юли 2019 Варна става столица на световното акварелно
Коментари Харесай

От 1 юли Варна става столица на световното акварелно изкуство

От 1 юли 2019 Варна става столица на международното акварелно изкуство. В продължение на 1 месец в Градската художествена изложба „ Борис Георгиев ” ще бъдат показани произведения на създатели от повече от 70 страни от 5 континента.

Триеналето на Акварела тази година се организира за повторно с финансовото подпомагане на Фонд Култура - Община Варна. Организатор е Фондация „ Международно акварелно общество – България ”.

Тази година България има невероятния късмет да чества акварела не с едно, а с две интернационалните събития, които ще се проведат през юли в морската столица Варна и в европейската столица на културата - Пловдив. В изложбите ще вземат участие художници от към 70 страни от 5 континента. И двете събития са на Фондация „ Международно акварелно общество – България ”.

Форматът на Международно триенале „ Духът на Акварела ” включва Фестивал на акварела, Изложба в ГХГ Варна и Пътуваща галерия в определени галерии в някои от най-големите градове на България. Първото издание през 2016 година, освен бе отличено с премията на AwARTs, само че и получи най-висока оценка по света. В резултат на това през 2019 година има съвсем 200% нарастване на кандидатурите за присъединяване.

Международно жури от световноизвестни имена като Станислав Золадз (Швеция), Али Абас (Пакистан), Кирил Божков (България), Лю Уи (Китай), Стела Кенфийлд (България/САЩ), Пламена Рачева (Директор на ГХГ – Варна) и Селма Тодорова (куратор на плана, президент на IWS Bulgaria), се оправи с нелеката задача от 846 произведения да избере 360 от 63 страни, които българската аудитория ще има опцията да види в Художествена изложба „ Борис Георгиев ” – Варна, уредник и хазаин на изложбата, от 01 до 31 юли 2019 година

 Картина на Ангъс Макюън.

Гостуват картини на митове в акварела, сред които Дейвид Тейлър (Австралия), Ангъс Макюън (Шотландия), Линда Дол (САЩ) и нашите класици Александър Поплилов и Ненко Токмакчиев. По време на Фестивала на Триеналето от 01 до 05 юли 2019 година, с изключение на демонстрации онлайн и полемики с художници акварелисти от целия свят в Художествена изложба „ Борис Георгиев ” – Варна, жителите и гостите на град Варна ще могат да видят пленерни рисувания навън. Нещо повече, фестивалният град Варна ще приюти в три от своите галерии и три съпътстващи изложения на Триеналето, а точно: галерия 10 създатели „ Съвременен български акварел ” (Галерия „ Графит ”), галерия акварел на Андриан Бекяров (Галерия „ Папийон ”), галерия акварел на Иван Додов ( Галерия „ Ларго ”) и галерия на Алесандър Кирпичев в Галерия „ Тереза Зиковска ”.

Традиционно, след представянето на акварелите във Варна, по-голямата част от тях ще бъдат включени и в Пътуваща галерия – този път в 8 български града.

Съорганизатори на Триеналето са: Арт изложба „ Папийон ”, ХГ „ Никола Маринов ” – Търговище, ГХГ „ Асен и Илия Пейкови ” – Севлиево, ХГ „ Жорж Папазов ” – Ямбол.

 Картина на Олга Литвиненко.

За първи път се отделя особено внимание и на младите гении в региона на акварела. Форматът на Международния Младежки Фестивал на акварела включва Изложба на акварела от 6 до 31 юли, както и Дни на акварела от 6 до 8 юли.

Фестивалът се провежда от „ Фондация „ Международно акварелно общество – България ” и е част от програмата на „ Пловдив 2019 – Европейска столица на културата “. Интересът към присъединяване бе толкоз огромен, че интернационално жури, измежду които са имена като Атанур Доган, създател и президент на IWS Globe (Турция/Канада), Ана Масиниса, уредник на Фестивала на акварела във Фабриано (Италия), Красимир Тодоров, самостоятелен шеф и глава за България на GAWA, Тере Лохеро (Мексико), Амит Капур (Индия), Хелидон Халити (Албания), бе насила да раздели участниците на две групи, всяка от които ще бъде показана в обособена изложба.

 Картина на Станислав Золадз.

Изложбата на създатели „ До 21 години “ ще бъде показана в изложба Арсенал на изкуството, а изложбата на създатели „ До 35 години “ – в Постоянна експозиция „ Мексиканско изкуство ” към Градската художествена изложба. Програмата за Дните на акварела планува демонстрации на художници акварелисти онлайн в Регионалния археологически музей – Пловдив, колективен пърформанс от 20 художника (дълъг акварел) в двора на Националната художествена гимназия „ Цанко Лавренов ”, пленерно изобразяване и галерия на Селма Тодорова в изложба „ Сигна ”.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР