От 1 юли 2019 година се предвижда минималните пенсии да

...
От 1 юли 2019 година се предвижда минималните пенсии да
Коментари Харесай

Минималната пенсия става 220 лв. от 1 юли 2019 г.

От 1 юли 2019 година се планува минималните пенсии да станат почти 220 лв., като понастоящем минималната пенсия е 207 лв..
От 1 юли се чака индексиране с 5.7% за всички пенсии.

Това съобщи общественият министър Бисер Петков на брифинг в Министерския съвет.

Петков изясни, че настояването минималната пенсия да стане 55% от минималната работна заплата (или 308 лв. - бел. ред.), било обвързвано с дисбаланс в цялата пенсионна система, тъй като по-голяма част от пенсиите са на най-малък размер.

Правителството съблюдава и извършва разпоредбите за годишно индексиране на всички пенсии за проектобюджета на Закона за държано и публично обезпечаване, стана ясно от думите му.

Общо плануваните разноски за пенсии за идната година плануват 10 милиарда лв., повече от 500 милиона от тези за актуалната година.

В плана на Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване (ДОО) има предложение, което развързва казуса с тавана на пенсиите, тъй като се планува нарастването на тавана да доближи 1200 лв., с което над 40 000 пенсионери, чиито пенсии са лимитирани на оптималния размер, да получават преизчисления размер на пенсията, посочи Петков.

За другите, които ще остане таванът на пенсиите, ще получат нарастване от 290 лв. над изплащания размер, заключи още министърът.

Със стъпите на държавното управление, които ще бъдат приложени в Закона за бюджета на ДОО, в огромна степен ще бъдат задоволени настояванията на днешния протест.

Води се диалог с организацията на пенсионерите, изслушваме се и настояванията да бъдат задоволени, добави Петков.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР