От 1 юли 2017 г. заявлението за отпускане на обезщетение

...
От 1 юли 2017 г. заявлението за отпускане на обезщетение
Коментари Харесай

Заявление за обезщетение за безработица ще може да се подава по електронен път

От 1 юли 2017 година заявката за разпределяне на обезщетение за безработица ще може да се подава и по електронен път, оповестяват от Националния застрахователен институт (НОИ), написа Народоосвободителна въстаническа армия.

Това ще става посредством особено създадена административна услуга, която ще е налична на интернет страницата на институцията. Електронната услуга ще може да се употребява посредством дипломиран електронен автограф или личен идентификационен код (ПИК) на подателя, публикуван от Национален осигурителен институт.

Заради промени в Наредбата за разпределяне и погашение на компенсации за безработица има нов пример на заявление. Заедно с него потребителите, избрали електронния вид на подаване, ще би трябвало да приложат като атачмънт и акт за преустановяване на трудовите им контракти.

За заявките, подадени след 30 юни 2017 година, отпада нуждата лицата да показват документи, удостоверяващи застрахователен стаж за безработица.

В новия пример на заявката безработното лице следва да уточни един от трите вероятни метода за приемане на документите, които Национален осигурителен институт издава за желаното обезщетение. С оглед отбрана на персоналните данни приемането им по електронен път на посочен електронен адрес е допустимо, единствено в случай че лицето има дипломиран електронен автограф или ПИК. В тези случаи документите се считат за връчени с изтеглянето им.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР