От 1 януари вече не може да се използва думата

...
От 1 януари вече не може да се използва думата
Коментари Харесай

Вече е забранено официалното използване на името Холандия

От 1 януари към този момент не може да се употребява думата Холандия в формалните наименования и документи на управляващите, висшите учебни заведения и медиите. Единственият термин за обозначаване на кралството остава Нидерландия.

Решението е от началото на октомври, когато външното министерство изясни, че задачата е основаването на уеднаквен народен бранд, " с цел да представим Нидерландия като отворена, изобретателна и включваща страна ".

Преди това държавното управление се е съветвало с частни организации, Борда по туризъм и профсъюзите и цели също стимулиране на износа, привличане на туристи с нов имидж (а не на страна на алените фенери и марихуаната) и спортни триумфи. Нидерландия ще се употребява на олимпиадата в Токио и на Евровизия 2020 в Ротердам.

Холандия (всъщност те са две - Северна и Южна) е името на единствено две от 12-те провинции на Кралство Нидерландия. Холандци са били и графовете, управлявали единната страна от X до XVI век. Между 1581 и 1806 година страната е република, заменена за малко от кралство, основано от Наполеон Бонапарт и управлявано от брат му Луи Бонапарт. След провалянето на френския император при Лайпциг през 1813 година се завръща Вилем Фредерик, наследник на последния пропъден в Англия стадхолдер, и се самопровъзгласява за принц. На Виенския конгрес през 1815 година Южна Нидерландия е добавена към страната, а той става крал Вилем I. През 1830 година обаче тази част, чувстваща се културно друга (католици за разлика от северняците протестанти), въстава и по този начин се появява модерна Белгия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР