От 1 януари Република Северна Македония пое председателството на Организацията

...
От 1 януари Република Северна Македония пое председателството на Организацията
Коментари Харесай

Северна Македония поема председателството на ОССЕ


От 1 януари Република Северна Македония пое председателството на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) - най-голямата районна организация за сигурност, в която членуват 57 страни и 11 средиземноморски и азиатски страни сътрудници на Организацията, заяви МИА.

Председателството се организира в миг, когато светът още веднъж е изправен пред най-голямото предизвикателство – съветската военна експанзия в Украйна, която съставлява жестоко нарушаване на Хартата на Организация на обединените нации, главните разпореждания на интернационалното право и най-много полезностите ​на хуманността, съобщи министърът на външните работи на страната Буяр Османи, написа Българска телеграфна агенция.

Именно спорът в Украйна и намаляването на огромните последствия от рецесията ще заемат централно място в дневния ред на председателството на ОССЕ през 2023 година Мотото на председателството ще бъде " Става въпрос за хората ", с цел да покаже, че в основата на всички огромни интернационалните организации и структури стои нуждата да се улесни животът на елементарните хора, сподели Османи.

От 1 януари ние сме ръководител на най-голямата районна организация за сигурност в света. Единствената организация за сигурност, която включва и Съединени американски щати, и Русия и която евентуално ще има нова роля в новата архитектура за сигурност, в случай че се откри решение във връзка с експанзията в Украйна, съобщи предходната година на годишната среща с публицисти министърът на външните работи на Република Северна Македония.

На 29-ата министерска среща на ОССЕ, която се организира в Лодз на 1 и 2 декември 2022 година, последната проведена от Полша, Османи се приказва за визията за председателството на ОССЕ през 2023 година

" Казват, ОССЕ е на кръстопът. Вярвам, че вярната посока напред е да се даде опция на ОССЕ да може да действа въз основа на цялостния си потенциал и подготвеност, в изгода и поддръжка на жителите в района на ОССЕ. Организацията би трябвало да продължи да служи на задачата на своето основаване, като предлага подобаващи полезности и правила като основа на европейската взаимна сигурност и платформа за разговор като инструмент за попречване и разрешаване на спорове ", уточни Османи. 

В навечерието на поемането на председателската роля, на 1 септември във Виена, пред Постоянния съвет на ОССЕ външният министър на Република Северна Македония показа целите на  председателството на ОССЕ. Той акцентира, че съветската експанзия против Украйна и ролята на ОССЕ за понижаване на огромните последствия от рецесията неизбежно ще заемат централно място в дневния ред през 2023 година Изпълнението на предпочитаната рамка, сподели той, значително ще зависи от развиването на обстановката в Украйна, което намира директно отражение в връзките в ОССЕ.

За страдание живеем в ера на турбуленция. Ситуацията в района на ОССЕ е сериозна. Рамковите цели са направени в сходство с настоящата политическа картина и би трябвало да отразяват общия интерес на Организацията по време на рецесия, съобщи Османи. Той открои  енергийната сигурност, хранителната и водната сигурност като тематики, които се постановат в дневния ред на ОССЕ заради своята новост. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР