От 1 януари догодина право на асистент ще имат хората

...
От 1 януари догодина право на асистент ще имат хората
Коментари Харесай

От 1 януари: Право на асистент ще имат хората с ТЕЛК над 70,1% |

От 1 януари следващата година право на помощник ще имат хората с ТЕЛК над 70,1% и с право на непозната помощ, както и децата с увреждания над 90%. Тази смяна в Закона за персоналната помощ одобриха депутатите на първо четене.

По време на гласуването пред Народното събрание имаше митинг на майките на деца с увреждания от " Системата ни убива ". 

214,6 млн. лв. за персонални асистенти са заложени в Бюджет`21. Това са два пъти повече средства, изясни народен представител от ГЕРБ.

Досега помощта се даваше единствено на децата с над 90% увреждания, както и на възрастните инвалиди с над 90% ТЕЛК и право на непозната помощ. Законът за персонална помощ планува от 1 януари право на персонална помощ да имат всички над 670 хиляди хората с увреждания, без значение от типа и степента на увреждането. Разчетите демонстрират, че това ще коства над 1 милиарда лв.. 

Асистентите ще не престават да работят на трудов контракт, само че заплащането им се покачва поради растежа на минималната заплата. 

" Защо се постанова да осакатите Закона за персоналната помощ? Осакатявайки го, вие в действителност осакатявате десетки хиляди човешки животи. Когато се дефинира 168 часа ставка за персоналните асистенти или по 8 часа единствено в работни дни, вие в действителност ги убивате тези хората, защото няма по какъв начин човек да живее единствено 8 часа. През останалите какво правиш - спираш да дишаш ли? ", заяви  депутатът от Българска социалистическа партия Антон Кутев.

По думите му това е форма на изменничество от най-тежък тип. " Единствената ви цел е по какъв начин да вкарате бюджета в това,
които са ви разрешили. Този някой не ви разрешава да дадете още 100, 200, 300 млн. лева, а в действителност милиард и половина се хвалите, че давате за саниране, за стиропор. Къде са 800 млн. за хората с увреждания? Това е позор за всички, които гласувате през днешния ден " за ", сподели още Кутев. 

Депутатът от ГЕРБ Светлана Ангелова му отговори, че " изявлението му е надменно, неопределено и манипулативно ". За идната година парите за персоналната помощ се усилват двойно по отношение на 2020 година - средствата са били 92 млн. лева, а за 2021 година за планувани 214 млн. лева, съобщи Ангелова.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР