Oт 1 януари държавата ще плаща за допълнителни ин витро

...
Oт 1 януари държавата ще плаща за допълнителни ин витро
Коментари Харесай

От 2018 г. повече средства за безплати прегледи, профилактика, диагностика и стоматологични услуги

Oт 1 януари страната ще заплаща за спомагателни ин витро процедури. В сферата на опазването на здравето обещанието е за повече пари за лечебните заведения и нови електронни услуги за пациентите. Сред всички европейци обаче българският пациент продължава да доплаща най-вече от джоба си за здраве. Според правозащитници, наклонността ще се резервира и през 2018-а.

От Здравната каса дават обещание повече средства за безплати прегледи, профилактика, диагностика и стоматологични услуги – общо към 30 милиона.

Държавата ще обезпечи и спомагателни безвъзмездни ин витро процедури – 4 вместо досегашните 3 опита и още 4 безвъзмездни – със замразени ембриони. За финансиране ще могат да аплайват онкоболни пациентки до 35-годишна възраст и двойки е генетични болести, оповестява Нова телевизия.

Проектът за рационализация на незабавната помощ би трябвало да е подготвен до края на март, а поръчката на общественото министерство е промяната в ТЕЛК да стартира от началото на 2018-а. Лекарите припомнят - хората с ТЕЛК у нас са 8 на 100 – при приблизително 15-16 % за европа. След като плануваният мораториум върху новите лечения отпадна, след серия от митинги, през 2018 пациентите с тежки болести въпреки всичко ще могат да се лекуват с най-новите и скъпи лекарства.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР