От 1 януари да се преобразува мярката “Запази ме” на

...
От 1 януари да се преобразува мярката “Запази ме” на
Коментари Харесай

Сачева: Затворените през октомври и ноември ще получат помощите си преди празниците

" От 1 януари да се преобразува мярката “Запази ме” на 75/0 - 75% от осигурителния приход. Предлагаме това по гледище на браншовите организации, работодателите и синдикатите. Предстои да я обсъдим в НСТС "

Това заяви в студиото на “Още от деня” по Българска национална телевизия общественият министър Деница Сачева в коментара си за социално-икономическите ограничения, които взима страната в изискванията на рецесия.

“В момента е 80% от минималната работна заплата - твърда сума, т.е. 480 лв.. Когато към този момент е 75% от осигурителния приход - да вземем за пример, в случай че вземем бранша на хотелиерството, ресторантьорството и туризма, където минималният застрахователен приход е 800 лв., значи, че хората ще вземат повече пари”, пресметна Сачева.

Оплакванията все още са, че се взима доста по-малко спрямо това, за което се обезпечава. Не бива да се подтиква появяването на отрицателни практики.

" Хората да стартират се обезпечават на по-малко пари, тъй като усещат, че е незаслужено да получават 80% от минималната работна заплата”, разясни тя.

Кандидатите по тази мярка досега са към 20 000 души, от които 3000 към този момент са получили парите си.

“Смятаме, че в началото оповестената сума от 50 млн. ще ни стигне за покриване на този риск. Ако има потребност от спомагателни средства, има буферни такива и можем да си го позволим”, увери общественият министър.

Затворените със заповеди на локалните органи през последните дни на октомври и през целия месец ноември - това са най-вече нощни заведения, ще получат помощите преди празниците.

“Средства ще могат да се получават и сред празниците, тъй като всички наши чиновници ще работят. А тези, които в този момент ще би трябвало да аплайват за декември, най-вероятно ще получат своите пари при започване на януари. И това е нормална практика”, изясни Сачева.

По думите ѝ сега този, който не е заобикалял разпоредбите, в този момент ще бъде по-справедливо обезщетен и ще може да разчита на общата взаимност. Това, обаче, е необятна тематика, обвързвана с пандемията - дали може да има богатство, когато има непрекъснати опити да се излезе от разпоредбите, вметна тя.

“Благодарение на ограниченията на държавното управление за опазване на заетостта, защото работодателите няма по какъв начин да се възползват от тях, в случай че нямат трудови контракти и правни отношения сред тях и служащите им, доведоха до това - да вземем за пример, в бранша на хотелиерството и ресторантьорството съвсем 1/3 от договорите бяха изсветлени”, акцентира общественият министър.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР