От 1 януари 2021 г. Българската народна банка (БНБ) започва

...
От 1 януари 2021 г. Българската народна банка (БНБ) започва
Коментари Харесай

Новата такса надзор на БНБ ще струва към 15 млн. лв.

От 1 януари 2021 година Българската национална банка (БНБ) стартира да събира, които управлява, с цел да финансира надзорната си активност. По планирани калкулации въз основа на данните за 2020 година става дума за сума от порядъка на 14.5 млн. лева годишно.

Това излиза наяве от признати от централната банка, оповестиха оттова във вторник. Размерът на таксата ще зависи от пазарния дял на съответната банка и нейния рисков профил.

Досега Българска народна банка финансираше активността си напълно от паричния си приход, т.е. от ръководството на интернационалните валутни запаси на страната (25 милиарда евро към края на 2019 г.). Те обаче не носят особена рентабилност в последните години поради негативните лихви в международен проект. През 2019 година да вземем за пример интернационалните валутни запаси донесоха чист приход от 266 млн. евро, които обаче бяха съвсем напълно от преоценка на активите в злато поради повишаване на цената му. От вложенията в скъпи бумаги Българска народна банка излезе на минус 64 млн. евро.

Въпреки всичко Българска народна банка разполага със стабилен бюджет – 118 млн. лева Голяма част от него се харчат за поддържането на паричното обращение, само че по равнище на заплащането на личния състав централната банка е една от най-добре платените държавни институции.

Въвеждането на надзорната такса до известна степен се дължи на мощно повишената работата по надзора след 1 октомври тази година, когато. Това изисква Българска народна банка съвсем да удвои надзорния си потенциал с още към 100 души, което ще изисква забележителен финансов запас.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР