От 1 януари 2020 година се променя входната точка за

...
От 1 януари 2020 година се променя входната точка за
Коментари Харесай

Енергийният министър обяви икономии от цената на природния газ догодина

От 1 януари 2020 година се трансформира входната точка за доставка на природен газ за България. " Булгаргаз " ЕАД ще получава природен газ на пункт за доставка " Странджа ". Досега входната точка за страната бе Негру Вода. Това разгласи на брифинг министърът на енергетиката Теменужка Петкова, в който участваха и изпълнителните шефове на " Български енергиен холдинг " ЕАД Жаклен Коен, на " Булгаргаз " ЕАД Николай Павлов и на " Булгартрансгаз " ЕАД Владимир Малинов.

Петкова разгласи, че в следствие от постигнатите договорености сред " Булгаргаз " ЕАД и ООО " Газпром ", доставните цени за българските битови и индустриални консуматори на природен газ ще намалеят с близо 5% на годишна база. Тази спестовност се дължи на отпадането на разноските за достъп и транспорт през територията на Румъния в размер на 76 млн. лв., които през идната година няма да бъдат плащани от " Булгаргаз ".

Промяната се чака да докара до позитивен финансов резултат за " Булгаргз " от подобен 4.6 млн. лв. за 2019/2020 газова година от заплащане на по-ниските цени, оповестени от " Булгартрансгаз " ЕАД на вход " Странджа ", разгласи още Петкова, представена от пресцентъра си.

Тя заяви още, че на платформата за търговия на " Газов хъб Балкан " ЕАД, която стартира да работи през този месец, ще стартира многостранна търговия, а също ще се подписват и краткосрочни покупко-продажби. Според министъра това ще докара до цялостна либерализация на пазара на природен газ.

Борсовата търговия с природен газ най-малко официално ще унищожи държавния монопол в бранша и ще сътвори конкурентна среда, само че през първите години от съществуването й действителният резултат от нея ще е дребен, тъй като главен продавач ще си остане " Булгаргаз ", а предлаганите от него количества ще са предпочитано за вътрешния пазар и ще могат да се изнасят в чужбина единствено в краен случай, което пък изключва задграничните търговци от схемата, напомня " Капитал ".

За първи път през тази година " Булгаргаз " организира няколко търга и подписа контракти за доставки на полутечен природен газ, в това число и от Съединени американски щати, за общо 403 млн. куб. м. За януари са контрактувани още 100 млн. куб. м. полутечен природен газ, показва министерството.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР