От 1 януари 2020 г. банките ще бъдат задължени да

...
От 1 януари 2020 г. банките ще бъдат задължени да
Коментари Харесай

Банките ще бъдат задължени да заменят увредените банкноти безплатно

От 1 януари 2020 година банките ще бъдат задължени да заменят развалени български банкноти, без да събират такси и комисиони. Това планува нова разпоредба за надзор върху качеството на банкнотите и монетите в обращение, която одобри Българската национална банка.
Според статистика на Българска народна банка над 17 милиарда лв. са в обращение у нас. Броят на банкнотите, които използваме всеки ден, е 465 милиона. Статистика към края на юни 2019 година от общия брой 29% са банкнотите от 20 лева, а едвам 2% - от 2 лева

За април – юни 2019 година подправените банкноти са 230 броя. Най-голям дял от тях са тези от 20 лева – 69%.

Най-изтърканите банкноти са от 5 лв. и 10 лв.. Затова хората считат, че би трябвало да се изтеглят от обращение. Много постоянно обаче това основава терзания в работата на боравещите с пари, заяви bTV.

Над 400 милиона банкноти са в обращение всеки ден. Колкото и добре да пазим парите си, част от тях стават негодни или незабавно би трябвало да бъдат сменени. По в този момент настоящите правила банките би трябвало да ни сменят негодните пари гратис, само че доста постоянно се постановат комисионни, от които хората недоволстват. След голям брой сигнали за т.нар " възпиращи такси " Българска народна банка одобри нова разпоредба, която задължава банките да вършат замяната безусловно гратис. Най-често обаче банкнотите попадат в пералнята, забравени по джобовете и безусловно се изпират, само че и повреждат.

Надписани, изгорени или даже скъсани на дребни късчета, в случай че парите са в нужната си целокупност, ще бъдат възобновени. Важно изискване е да имате 75% от площта на банкнотата. Ако с рестото са ви върнали единствено половинката на петолевка, да вземем за пример, то още веднъж ще бъдете обезщетени, само че единствено на половина. При по-малки повреди замяната ще ви отнеме не повече от няколко минути, само че в други случаи единствено касиерът няма да ви е от изгода.

Ако в резултат на наводнения или пожари имате мощно повредени банкноти, тогава процедурата за подмяна е много по-дълга и изисква избрани документи. „ Първо би трябвало да се сложат в пакет или в плик, с цел да може да се резервира тяхната целокупност. След това би трябвало да бъде съпроводена от документ - от държавен или общински орган. Това може да бъде полиция, кмет, откъдето ясно да кажат какво събитие е настъпило, че да бъде тъкмо по този метод увредена”, изяснява пред медията Стефан Цветков, основен касиер на Българска народна банка.

Важно е да знаете, че Българска народна банка не приема непозната валута и в случай че имате повредени или захабени банкноти в евро, да вземем за пример, би трябвало да потърсите подпомагане от друга финансова институция.

„ В годините има доста недоволства от консуматори, които отиват в дадена банка с повредена банкнота. Банката или отхвърля, или начислява такса за услугата. За наслада това към този момент ще бъде наказуемо”, разяснява Богомил Николов от асоциация „ Активни потребители”.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР