От 1 януари 2019 г. започва да функционира смесената електронна

...
От 1 януари 2019 г. започва да функционира смесената електронна
Коментари Харесай

Отменят разпоредбите за издаване на хартиени винетки

От 1 януари 2019 година стартира да действа смесената електронна система за таксуване на другите категории пътни транспортни средства на база време и на база изминато разстояние. От тогава влизат в действие електронните винетки. Затова с промени в Правилника за използване на Закона за пътищата се анулират наредбите за издаване на хартиени стикери.

Винетна такса за прилагане на платената републиканска пътна мрежа ще заплащат притежателите или ползвателите на коли с обща механически позволена оптималната маса до 3,5 тона, в това число, а на такива над 3,5 тона - такса за изминато разстояние. Тол системата за тежкотоварни коли ще действа от 16 август 2019 година Дотогава водачите им ще заплащат винетна такса.

Администрирането на приходите от постъпили пътни такси, правенето на доклади и прогнози ще се прави от Агенция " Пътна инфраструктура “. Тя ще поддържа системите за генериране и продажба на електронни винетки и маршрутни карти и ще провежда разпространението и поддръжката на бордови устройства за задачите на тол таксуването. Агенцията ще оперира и поддържа Електронна система за събиране на пътни такси, в това число техническата и софтуерната поддръжка на съставените елементи на системата.

С признатите промени подзаконовият нормативен акт се привежда в сходство с промените в Закона за пътищата поради въвеждането на смесената система за възнаграждение за прекосяване по републиканската пътна мрежа.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР