От 1 януари 2019 г. в сила влиза електронната винетка,

...
От 1 януари 2019 г. в сила влиза електронната винетка,
Коментари Харесай

Електронната винетка ще важи от 1 януари 2019 г.

От 1 януари 2019 година в действие влиза електронната винетка, откакто Народното събрание дефинитивно одобри измененията в Закона за придвижването по пътищата. Агенция „ Пътна инфраструктура “ (АПИ) ще разполага с електронна система за събиране на такси (т.нар. тол система), посредством която ще реализира надзор дали съответната такса за прекосяване по платената пътна е платена.

Освен това длъжностни лица от АПИ ще могат да стопират транспортни средства със стоп-палка, в това число от движещ се автомобил на организацията (обозначен по подобаващ и забележим начин). Тези чиновници на АПИ ще могат да ревизират документите за идентичност на лидера, както и всички документи, свързани с ръководеното транспортно средство, написа още в новия Закон за придвижването по пътищата.

АПИ ще поддържа системите за генериране и продажба на електронни винетки и маршрутни карти и ще провежда разпространението и поддръжката на бордови устройства, отговарящи на съответните механически условия за задачите на тол таксуването. Системата се построява от Kapsch TrafficCom.

Плащането на терминалите за самообслужване няма да е кешово, а с дебитни или кредитни карти. Терминалите ще бъдат общо 500 и ще са ситуирани по главните пътни посоки и граничните пунктове, изясняват от организацията. „ След слагането им на комфортно за водачите място ще бъде показана и карта с местоположението им. За облекчение на пътуващите терминалите ще оперират на 8 езика - български, британски, немски, съветски и на езиците на прилежащите на България страни - гръцки, румънски, сръбски и турски. Целта ни е обгръщане на главните директни потоци, преминаващи през страната ни “, акцентира ръководителят на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “ инж. Светослав Глосов.

 Снимка: АПИ

Шофьорите ще би трябвало да попълнят поредно регистрационния номер на автомобила си, е-mail адрес, на който потребителят (ако желае) ще получи противоположна информация за купената винетка, период за годност на мечтаната електронната винетка - годишна, тримесечна, месечна, седмична или уикенд, както и начална дата, от която винетката ще важи. След попълване на данни от кредитна или дебитна карта, нужни при всяка онлайн покупка, потребителят получава на електронната си поща известие за купената електронна винетка. „ Терминалите за самообслужване не работят с пари в брой “, изясняват от АПИ.

Освен от терминал за самообслужване, електронна винетка ще може да се купи от уеб портал, както и посредством мобилно приложение, които обаче към момента са в развой на разработка. „ Целта е услугата да се дава оптимално елементарно и комфортно, настояват от АПИ. - От същите терминали след 16 август 2019 година, когато ще започва и тол системата за моторните транспортни средства над 3,5 тона, ще може да се купуват и маршрутни карти “, допълват от организацията.

Смесената електронна система влиза в действие от 1 януари 2019 година, когато хартиените винетни стикери ще бъдат сменени с електронни винетки за леки коли, като цените им няма да бъдат изменени. Годишната е 97 лева, тримесечната - 54 лева, месечната 30 лева, а седмичната 15 лева Такива ще заплащат и транспортните средства с тегло над 3,5 т до 16 август 2019 година, след което те ще заплащат единствено тол такса, изясняват от АПИ. От 2019 година водачите на леки коли, на които им се постанова да пътуват рядко, ще могат да заплащат и уикенд винетка, която ще важи за интервала от 12.00 часа в петък до 23.59 часа в неделя и ще бъде с цена 10 лева.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР