От 1 януари 2019 г. може да се появи нов

...
От 1 януари 2019 г. може да се появи нов
Коментари Харесай

От Нова година Русия и ОПЕК създават нов петролен супер картел

От 1 януари 2019 година може да се появи нов петролен картел, сплотяващ страните от ОПЕК и Русия, разгласи съветският енергиен министър. Тази конструкция ще се основава на появилата се през 2016 година платформа ОПЕК+, а организация " Блумбърг " я кръсти преди време " Супер ОПЕК ".

ТАСС цитира Александър Новак да споделя, че сега в ОПЕК+ съгласуват името на новата организация и къде ще бъде ситуирана централата ѝ. " Планираме по този начин, че този механизъм да проработи от 1 януари 2019 година Ще обсъждаме това на срещи на равнище министри. "

Новак удостоверява, че бъдещият картел може да реши да се понижи добивът на нефт за поддържане на по-високи цени. " Да, при нужда. Такива благоприятни условия (за ръководене равнището на рандеман на страните членки) ще бъдат заложени в взаимното съгласуване на дейностите. "

Той разяснява още, че макар решението на ОПЕК+ от предишния месец да се покачат с 1 млн. барела на ден добивите, не се чака свръхпроизводство, а в противен случай - може да се стигне до недостиг. Това решение бе обвързвано с предстоящото понижаване износа на Иран след възобновяване на американските наказания против ислямската република.

Колко създава Виенската група

Платформата е известна още като Виенска група и сплотява 14 страни от ОПЕК плюс 10 страни отвън сдружението. Първата група, предвождана от Саудитска Арабия, управлява 35% от световните петролни доставки и 82% от потвърдените запаси. С прибавянето на втората, включваща страни като Русия, Мексико и Казахстан, тези дялове стават 55% и 90%. Това би трябвало да значи капацитет за надзор над международната стопанска система, какъвто не е прочут от десетилетия.

Проблемът на Супер ОПЕК е, че в реалност единствено четири от тези 24 страни имат потенциал да усилват добива - Русия, Садитска Арабия, Кувейт и Обединените арабски емирства. Останалите като Иран, Ирак и Венецуела или са под влизащи в действие на 1 ноември 2018 година наказания, или работят на лимита на опциите си, или петролният им бранш е в задълбочаваща се рецесия. Така изгодите от повишение на износа в миг, когато цените най-високите от три години и половина насам, отиват в дребна група от картела.

Новак предложи през юни във Виена повишение на добивите с 1.5 млн. барела на ден и въпреки да одобри компромисните 1 млн. барела Русия продължи да лобира за повече експорт. При откриването на международното състезание по футбол в Москва бе саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман, който най-вероятно е обсъждал тематиката с съветския президент Владимир Путин. Руснаците имат потребност от валутни доходи и не желаят на пазара да се сътвори недостиг, който да вдигне цените с следващо понижаване на потреблението. Саудитците също са удовлетворени, когато могат да изтласкат Иран от пазара и да усилят каузи си, а също така са подложени на открит напън да понижат цените и от президента Доналд Тръмп.

Тази седмица цените на петрола леко се намалиха ( " Брент " слезе до към 72 $ за барел), откакто се разбра, че през юни страните от ОПЕК+ са нарушили спазването на контрактуваните през 2016 година квоти. В момента цената е към и малко над 73 $ за барел, до момента в който при започване на годината бе 67 $. За да избегнат прекомерно повишаване, руснаците започнаха да усилват добивите до 11.09 милиона барела на ден в първата седмица на юни, т.е. преди последната среща на Виенската група.

В Съединени американски щати разискват закон против петролния картел

Приходите от нефт и газ съставляват 40% от приходите във федералния бюджет на Русия през 2017 година, или са донесли на Кремъл 96 милиарда $. Благодарение на сделките в ОПЕК+ през 2018 година по калкулации на финансовото министерство в Москва в бюджета ще влязат още 45 милиарда $ - осем пъти над първочаналните прогнози за към спомагателни 8.5 милиарда $.

Според " Блумбърг " една бъдеща организация Супер ОПЕК може " да провокира сеизмични разбърквания в петролния международен ред ". Източници на организацията обявиха, че структурата освен ще има нов правилник и секретариат, само че и евентуално ще е с систематизиране на гласовете, друго от " една страна - един глас " на ОПЕК. За да се не трансформира Супер ОПЕК в " говорилня " на 24 страни, евентуално е Русия и Саудитска Арабия да получат повече гласове и тежест при гласуването на решения.

Заедно двете страни добиват към 21 млн. барела на ден, или една пета от международното произвеждане. Без саудитците останалите в ОПЕК добиват към 20 млн. барела, сочат данни на Международната организация по енергетиката. Енергийните министри на двете страни построиха през последните две години близко съдействие, работят редом на обичайния развой и процедури на ОПЕК и даже дават взаимни конференции във Виена.

В Съединени американски щати, където се добиват над 10 млн. барела на ден, са изнервени от вероятността Русия да получи през Супер ОПЕК инструмент по-силно да въздейства на международните цени на петрола. Поради това в Конгреса се разисква проектозакон (H.R. 5904), който да разгласи отвън законите на Съединени американски щати структури като ОПЕК. Той е прочут още като NOPEC (No Oil and Producing and Exporting Cartels Act) и в него се споделя, че:

" (...) ще е нелегално и в нарушаване на този закон всяка непозната страна или всеки механизъм или сътрудник на която и да е страна да работи групово или в композиция с друга задгранична страна или механизъм или сътрудник на непозната страна или която и да е персона, било посредством картел или каквото и да е друго съдружие или форма на съдействие или взаимни дейности за ограничение производството и разпространяването на нефт, природен газ или други петролни продукти;

- да дефинира или поддържа цените на нефт, природен газ или други естествени артикули или да подхваща дейности за ограничение на търговията с нефт, природен газ или какъвто и да е петролен артикул, когато сходно деяние, композиция или групово деяние имат директен, забележителен и основателно прогнозируем резултат върху пазара, доставките, цените или разпространяването на нефт, природен газ или различен петролен артикул в Съединените щати ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР