От 1 януари 2019 г. до средата на юни сме

...
От 1 януари 2019 г. до средата на юни сме
Коментари Харесай

ДАБЧ са издали 6700 удостоверения за граждани от български произход от 1 януари

От 1 януари 2019 година доникъде на юни сме издали към 6700 удостоверения за български генезис. Това сподели Димитър Владимиров, ръководител на Държавната организация за българите в чужбина (ДАБЧ), по време на съвещание на Комисията по политиките на българите в чужбина, съобщи „ Фокус “.
„ Приели сме към 6000 удостоверения за генезис и сме издали към 6700 за интервала от 1 януари доникъде на юни. Около 10 000 преписки са забавени. Работим с приоритет обработването в оптимално къси периоди на документите на студентите “, изясни Владимиров. Той посочи, че с приоритет са и претендентите за по-бързо приемане на престояване. „ Основните функционалности на ДАБЧ са съхраняването на българските език, просвета, обичаи и език, както и контактът с българите в чужбина и основаването на повече организации “, уточни той.
Владимиров съобщи, че ДАБЧ има и издателска активност, обвързвана с българските общности в чужбина. „ Например тази година сме издали две книги, а също по този начин направихме и филм за българите в Албания. Имахме и галерия на българин от Чикаго и редица такива мероприятия, свързани с главната функционалност на организацията “, изясни Владимиров.
В края на октомври 2018 година някогашният началник на ДАБЧ Петър Харалампиев бе задържан след следствие на корупционна скица за нелегално издаване на удостоверения за българско поданство. Тогава при спецакция бяха арестувани над 20 души. Нa 11 юни 2019 година Апелативният профилиран съд промени мярката за неотклонение на Харалампиев от „ задържане под стража “ към „ парична гаранция “ в размер на 100 000 лева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР