От 1-ви юли Арт Галерия Ларго ще представи със самостоятелна

...
От 1-ви юли Арт Галерия Ларго ще представи със самостоятелна
Коментари Харесай

Арт Галерия Ларго представя изложба – живопис на Цанко Цанков

 От 1-ви юли Арт Галерия Ларго ще показа със независима галерия – живопис варненския художник Цанко Цанков. Експозицията се назовава " Давид и Вирсавия “, защото в една трета от творбите Цанко създава тематиката за юдейския цар и красивата му брачна половинка. Цялата експозиция е построена от произведения, отдадени на женското тяло, на женствеността, и в същия миг, на разсъжденията на създателя върху многоликата женска природа.

Библейската история за Давид и Вирсавия ни споделя по какъв начин юдейският цар видял една вечер къпещата се, красива непозната брачна половинка и я поискал. След като я имал, той направил по този начин, че тя да остане вдовица, с цел да се ожени за нея. Но този съюз, заченат в грях, е осъден от Бога. И тук стартират разсъжденията и интерпретациите на Цанко по тази история, изпълнена със пристрастеност и с грях. Кой е изкушеният и кой е изкусителят, пита посредством картините си варненският живописец. Къде и по кое време стартира първата неверна стъпка? Колко неверна е тя? Дали е отговорен този, който прави неверната крачка или тази, която, облечена в своята непорочност, открива пред непознатите очи това, което би трябвало да остане прикрито? Как пристрастеността може да бъде пагубна и да ни хвърли в бездните на отричането и отхвърлянето от обществото, от хората, от Бога. Тези и други разсъждения ще открием може би в голямо-форматните платна " Вирсавия “, " Давид и Вирсавия I и II ". В тях има огнена пристрастеност, прелъщение, грях, посредством които Цанко ни разкрива своята позиция и тълкувание на известната библейска история.

А в дребната, брилянтна серия платна " Давид, Вирсавия, Барселона “ има препратки към съвремието. Заглавието на цикъла е предизвикано от известния филм на Уди Алън, а творбите са основани след едно пътешестване на Цанко до прелестния испански мегаполис. В дребните, естетски бижута ще открием едни модерни, градски Давид и Вирсавия, по- отчуждени, по- отдалечени един от различен, гледащи в разнообразни направления, изгубили пристрастеността, подминаващи се един различен. Една тъжна, носталгична констатация на художника за измененията в актуалния, цивилизован свят.

В останалите произведения от изложбата ще открием още скрити послания, които варненският живописец насочва към своята аудитория. Като занаятчия на голото женско тяло Цанко може да си разреши да сложи своите модели във всякаква среда и обстановка. За него голотата е провокация, само че и средство за реализиране на задачите му като създател. Разголването на моделите в картините му постоянно води до разголване на тяхната същина, на техните духовни измерения, на характера им. Така в част от творбите ще забележим прегрешението, сластта (в серията " Давид и Вирсавия “), в друга част ще усетим душевните терзания ( " Поглед през рамото “, " Сънуване в две направления “), в трети има дистанцираност от фена и замечтаност ( " Поглед през световете I и II " ). Но както и да ни предизвика Цанко, в какъвто и подтекст да слага своите героини, ние, феновете, постоянно ще усещаме главното в картините му - неговата огромна обич към дамата и поклонение пред нейната хубост.

Очакваме ви на откриването на изложбата на 1 юли 2020 от 18:30 часа в Арт Галерия Ларго във Варна, ул. Хан Крум № 8. Изложбата продължава до 20 юли. Повече фотоси на творбите на Цанко Цанков вижте в уеб страницата на галерията на www.largogallery.com.  

За художника:

Цанко Цанков е роден през 1962 година в София. През 1988 година приключва НХА “Н. Павлович " със компетентност Сценография. Богатата му креативна биография включва над 40 независими изложения у нас и в чужбина, над 30 участия в влиятелни интернационалните арт-салони като Салон на изкуствата – Буенос Айрес (1988), Биенале на графиката – Варна (1991, 1993), Триенале на графиката – Токио (1995), Салон на изкуствата – Лондон (2001, 2002), Салон на живописта – Бирмингам (2001, 2002), Балканско квадриенале на живописта – Стара Загора (2004, 2008, 2012, 2016), “Август в изкуството " - Варна (2002, 2004, 2006) и други Цанко Цанков е притежател на премия от Балканското квадриенале на живописта в Стара Загора през 2008 година и премия за изцяло творчество на изложба Графит през 2019 година Творби на Цанко Цанков имат Градските художествени галерии в Пловдив, Стара Загора, Кюстендил, изложба “Георг " - Зюлд, Вестерланд, Германия, изложба “Уейтимор " - Лондон, изложба “Миро " - Прага, Музей на изкуството - Схарджах, ОАЕ, както и колекционери от България, Германия, Холандия, Англия, Италия, Испания, Белгия, Франция, Гърция, Индия, Сирия, Аржентина, Мексико, Съединени американски щати, Япония. Живее и работи във Варна.

Информацията за медията ни е предоставена от Нели Вълчева, галерист.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР