От 1 септември у нас започва преброяване на земеделските стопанства.

...
От 1 септември у нас започва преброяване на земеделските стопанства.
Коментари Харесай

От 1 септември започва преброяване на земеделските стопанства

От 1 септември у нас стартира броене на земеделските стопанства. Производителите ще попълнят данните най-вече онлайн, като обаче ще има и анкетьори по фермите. Това заяви на среща със аграрни производители и специалисти в Хасково зам.-министърът на земеделието, храните и горите доцент доктор Янко Иванов.

От 1 до 18 септември ще тече попълването на електронния формуляр, а анкетите на терен за събиране на информация ще се правят от 19 септември до 19 декември.

Парламентът удължи периода за правене на Закона за земята

Зам.-министър Иванов уточни, че се намираме във значим временен интервал. От следващата година стартира новият програмен интервал, по измененията в който още текат договаряния сред страните - членки на Европейски Съюз, напомни той. България е изпратила най-хубавите си специалисти, които да отстояват нашите ползи на тези договаряния, акцентира още зам.-министърът.

По думите му се чака през новия програмен интервал да се доразвиват към този момент работещите ограничения, а особено внимание да бъде отделено към младите фермери, за които са предопределени 2 % от директните заплащания.

Според изнесени на срещата данни, в Хасковска област аграрният бранш дава 9 на 100 от общата брутна добавена стойност измежду икономическите браншове. Над 60 на 100 от употребената земеделска земя е обработваема.

Делът на зърнените и маслодайни култури е 77 %, а главните насаждения са слънчоглед и пшеница. В региона са и 8 % от трайните насаждения в страната - лозя и механически култури. В сферата на отглеждането на животни растеж от 66 на 100 от 2014 година до момента отбелязва развъждането на биволи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР