От 1 септември 1103 екипа с общо 11 600 експерти

...
От 1 септември 1103 екипа с общо 11 600 експерти
Коментари Харесай

Хиляди експерти ще връщат отпадналите от училище деца

От 1 септември 1103 екипа с общо 11 600 специалисти от разнообразни институции ще обикалят домовете на деца, които са отпаднали или са в риск от отпадане от учебно заведение.

Експертите ще убеждават родителите им да ги изпращат на учебно заведение, оповестиха от Министерството на образованието и науката (МОН).

В екипите по приобщаване има представители на МОН, учители, служители на реда, обществени служащи и посредници.

Тяхната активност ще бъде следена и проверявана регулярно в границите на два месеца, с цел да бъдат реализирани по-добри резултати, съобщи заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева на конгрес за дейно решение на проблемите с етническата интеграция в Асеновград.

По неофициални данни почти 21 000 деца в учебна възраст са престанали да посещават образователни часове през предходната година.

20% от децата сред 5 и 18 години не са ходили на учебно заведение, макар че са били записани. Има и такива, които въобще не са обхванати в системата, изясни Сачева.

Посещаемостта на учениците ще се следи от шефовете на учебните заведения. За задачата ще бъде употребена системата за видеонаблюдение, която работи по време на външните оценения след VII клас и държавните зрелостни изпити след XII клас.

Ходенето на учебно заведение ще бъде обвързано със системата за обществено подкрепяне.

Предстоят срещи с представители на Министерството на труда и обществената политика за смяна в разпоредбите за обществено подкрепяне. Обсъжда се учителите да могат да оферират на родителите на деца, които не посещават учебно заведение, помощи в натура.
Ако детето има потребност от обувки или образователни пособия, те ще бъдат обезпечавани от системата за обществено подкрепяне.

„ Помощите няма да бъдат в пари, а непосредствено в това, което е належащо на детето, с цел да върви на учебно заведение. Родители, които попречват децата си да посещават учебно заведение, ще бъдат наказвани по закон като за престъпно закононарушение. Таксите на детските градини за 5 и 6-годишните ще бъдат понижени до най-малко. Буквално до цената на храната. Идеята е те въобще да отпаднат, само че това ще стане през идващите години “, сподели Сачева.

В момента също има законови благоприятни условия за понижение или прекъсване на детските надбавки при насъбрани отсъствия от ученика. Спрените пари се връщат в учебното заведение и би трябвало да бъдат употребявани за спомагателна поддръжка на учениците.

Преди седмица МОН преведе близо 3 млн. лева на учебни заведения в цялата страна за спомагателни уроци.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР