От 1 октомври всички небитови потребители ще купуват ток от

...
От 1 октомври всички небитови потребители ще купуват ток от
Коментари Харесай

От 1-ви октомври бизнесът ще купува ток от свободния пазар

От 1 октомври всички небитови консуматори ще купуват ток от свободния пазар. Това гласят поправките в Закона за енергетиката, които депутатите одобриха през днешния ден на първо четене. 

Според измененията в закона, чийто вносител е ръководителят на енергийната комисия Валентин Николов, от 1 октомври на свободния пазар ще излязат близо 300 000 дребни бизнеси като заведения за хранене, кафенета, адвокатски адвокатски фирми, фрифзорски салони.,както и детски градини и тн., чието годишно ползване е към 4,5 тераватчаса електрическа енергия. След 1 октовмри на контролирания пазар ще останат единствено битовите консуматори, като той той ще бъде сгънат до 10 - 10,5 тераватчаса електрическа сила.

Разчита се тази стъпка да ускори конкуренцията и да докара до появяването на нови търговци на пазара. Освен това ще е ясно и какъв брой ток е необходим на контролирания пазар, тъй като семействата имат почти еднообразно ползване. В претекстовете е записано още, че цената на електрическата енергия се дефинира от КЕВР на база доходи, нужни за покриване на разноските на " Националната електрическа компания ЕАД " за покупка на електрическа енергия. 

Очаква се до 2025 г. всички битови консуматори на ток да излязат на свободния пазар.

" Либерализацията се прави не толкоз следвайки директивата, а принудени от отстоятелствата да я създадем в този момент бързо, с цел да може да получим нотификация за механизма за потенциал, с цел да могат нашите топлоелектрически централи да работят. За страдание това обвързване на либерализацията с нотификацията е вследствие на забавянето на държавното управление, по отношение на поръчката за включването на страната ни в механизма за потенциал, което е дало съображение на Европейска комисия да ни каже да си либерализираме пазара най-малко за небитовите консуматори. Няма да нотифицират механизма за потенциал, което значи, че ще спрат да действат топлоелектрическите централи Марица-Изток 2, 1 и 3 ", обясни Таско Ерменков от Българска социалистическа партия.

Той видя няколко казуса в законопроекта.

" Големият брой дребни и микро предприятия консуматори, които ще излязат на свободния пазар, не съставляват интерес за търговците на сила, поради това, че имат малко ползване и в случай че те не си намерят търговец, ще би трябвало да отидат до снабдител на последна инстанция, където цените са извънредно високи, и в случай че ние допуснем това да се случи, значи да обречем доста микропотребители на банкрут ", изясни Ерменков.

Според него, излизането на огромен брой консуматори на свободния пазар ще докара до нужда да се увеличи и ликвидността на Българската самостоятелна енергийна борза, като посочи, че от контролирания на свободния пазар ще излезе на първо място създадената от АЕЦ Козлодуй електрическа енергия. Той добави, че от Българска социалистическа партия ще се въздържат при този законопроект.

" Малките потребители ще бъдат окрупнени и няма да остават без оферти от страна на търговците ", репликира го Димитър Петров от ГЕРБ. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР