От 1 октомври всички небитови потребители ще купуват ток от

...
От 1 октомври всички небитови потребители ще купуват ток от
Коментари Харесай

На първо четене: Бизнесът минава на свободния пазар на ток

От 1 октомври всички небитови консуматори ще купуват ток от свободния пазар . Това одобриха депутатите на първо четене в зала с поправките в Закона за енергетиката.
Промените в енергийния закон плануват.
Измененията ще обиден компании като фризьорски салони, обущарници,пекарни, шивашки ателиета, които до момента са консумирали ток по контролирани цени. В 15-дневен период от влизането в действие на промените трите ЕРП-та ще изпратят писма до засегнатите компании да си намерят различен снабдител. Тези компании, които не го създадат, ще употребяват услугите на снабдител от последна инстанция.
Според измененията в закона, чиито вносител е ръководителят на енергийната комисия Валентин Николов, от 1 октомври на свободния пазар ще излязат близо 300 000 дребни бизнеси .
Тази смяна в закона цели да докара и до усилване на конкуренцията измежду търговците, както и поява на нови такива. Цената на електрическата енергия се дефинира от КЕВР на база доходи, нужни за покриване на разноските на " Националната електрическа компания ЕАД " за покупка на електрическа енергия, е записано в претекстовете.
До 2025 година пък и всички битови консуматори на ток се чака да излязат на свободния пазар.
Дискусии
Промените в закона провокираха съществени диспути в пленарната зала. От Българска социалистическа партия оповестиха, че ще се въздържат в гласуването и желаят да се изчистят минусите в предложенията. Социалистите са обезпокоени, че дребните и микропредприятия не са интерес за търговците на сила.
По думите на Таско Ерменков от левицата, либерализацията се прави не толкоз следвайки директивата, а принудени от отстоятелствата да я създадем в този момент бързо , с цел да може да получим нотификация за механизма за потенциал, с цел да могат нашите топлоелектрически централи да работят.
За страдание това обвързване на либерализацията с известието.. е вследствие на забавянето на държавното управление, по отношение на поръчката за включването на страната ни в механизма за потенциал,което е дало съображение на Европейска комисия да ни каже да си либерализираме пазара най-малко за небитивите консуматори, няма да нотифицират механизма за потенциал, което значи, че ще спрат да действат Топлоелектрическа централа “Марица изток “.
Според него вторият проблем с излизането на огромен брой консуматори на свободния пазар е, че това ще докара до нужда да се увеличи и ликвидността на Българската самостоятелна енергийна борза, като посочи, че от контролирания на свободния пазар ще излезе на първо място създадената от АЕЦ Козлодуй електрическа енергия.
Димитър Петров от ГЕРБ пък го репликира, че
Относно изречените терзания, Валентин Николов изясни, че и добави, че към вчерашния ден е имало експорт към прилежащи страни на 50 мегавата мощ, а въпреки това потреблението също е свито.
Между първо четене ще има оферти , посочи още Николов, а вид е временен интервал за тези дребни компании, които ще излязат на свободния пазар, както и да не отиват на снабдител последна инстанция, или цената, която той дава, да не бъде прекомерно висока. Обмисля се и основаването на платформа, на която всеки един покупател да си избира своя търговец на база изчисленията, които ще организира калкулатора в дадената платформата, а с едно кликване клиентът да може да сменя търговеца. Ще бъде направена и осведомителна акция измежду семействата по тематиката.
Димитър Бойчев от ГЕРБ осведоми, че се приготвя свързване сред българската и румънската борса . Бойчев разясни, че.
Рамадан Аталай от Движение за права и свободи уточни, че неговото терзание е, че ръководещите ще бягат от отговорността си и обществото няма да разбере какво вършат. Когато имаш промяна на политиката, тази смяна би трябвало да е от Министерския съвет, уточни той. Няма политическа групировка, която да не е съгласна с либерализацията на енергийния пазар, добави още депутатът от Движение за права и свободи. Той изрази терзания още, че 1 октомври е прекомерно къс период.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР