От 1 октомври всички хотели и други места за настаняване

...
От 1 октомври всички хотели и други места за настаняване
Коментари Харесай

Докладват ни в реално време с кого спим по хотелите

От 1 октомври всички хотели и други места за настаняване са длъжни да рапортуват в действително време гостите си. Тогава публично потегля единната система за туристическа информация (ЕСТИ) към Министерство на туризма. Информацията, която би трябвало да се подава от рецепциите, не е доста по-различна от досегашната. Разликата е, че тя доближава до Министерство на вътрешните работи, Национална агенция за приходите, общината и ведомството на Николина Ангелкова на мига, още до момента в който се записват гостите. Под необикновен контрол на Министерство на вътрешните работи ще са лицата от трети страни и подозрителни дестинации поради заплахата от тероризъм. И до момента местата за настаняване подаваха сходни доклади, само че на избран интервал от време, а не стремително.

В електронната бланка ще се попълнят дата и час на регистрация на туристите, поданството, трите имена, дата на раждане, пол, вид на документа за идентичност и страната, от която е публикуван, номер и етаж на наетата стая, дата и час на тръгване и брой осъществени нощувки. Има и още две графи, които ще служат основно за аналитична информация на сектора - употребява ли се туристически пакет, междинна цена на нощувката (не е задължително) и отменяне на резервацията, се показва в образеца на ЕСТИ. От него обаче не излиза наяве по какъв начин ще обработват данните от така наречен „ стаи за отмора “, които се употребяват за няколко часа.

Ползватели на персоналната информация ще са Национална агенция за приходите, които ще наблюдават дали компаниите си заплащат Данък добавена стойност на действителния оборот от нощувки, защото този налог се укрива най-често; общините поради локалния налог и Министерство на туризма за статистическа информация.

Системата няма да е обществена и напълно се подсигурява отбраната на персоналните данни на всички консуматори, подсигуряват от Министерство на туризма. До нея ще имат достъп единствено избрани чиновници от ведомствата и от хотелите, наречени „ супер консуматори “. ЕСТИ е качена в облак и се поддържа от Държавна организация „ Електронно ръководство “.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР