От 1 октомври влязоха в сила промени в наредбата за

...
От 1 октомври влязоха в сила промени в наредбата за
Коментари Харесай

Промени в наредба ще влияят на цената на топлото

От 1 октомври влязоха в действие промени в наредбата за топлоснабдяването, които са основни и ще въздействат на целия развой на доставка на топлинна сила на жителите, както и на отчитането й и образуването на цената на тази услуга, съобщи в утринния блок на Българска национална телевизия енергийният министър Теменужка Петкова.

„ Определени са съответни периоди, свързани с уговорките на компаниите за топлинно счетоводство. На първо място - да правят докладите, те би трябвало да бъдат подготвени до 10 юли. До 15 юли те би трябвало да показват изравнителните сметки и до 31 август е срокът за обжалване на съответните сметки, в случай че хората считат, че има избрани проблеми “, сподели министърът.

Според Петкова до момента не е имало ясно изразено фиксиране на периодите. „ Имаше доста сериозен спор във връзка с това по кое време е получена последната изравнителна сметка, по кое време е изминал срокът за несъгласие. Това създаваше една съществена част от разногласията. Тук към този момент имаме доста ясни закрепени периоди и хората, би трябвало да ги знаят “, добави още министърът.

„ И друго доста значима тематика за сградната апаратура, нещо, което доста вълнува хората. В наредбата се дава опция етажната благосъстоятелност сама да дефинира размера на тази сградна апаратура, тя е сред 20-40%. Тези проценти са избрани в границите на работната група и са избрани въз основата на статистика, на база на разбор, който е възложен в Министерство на енергетиката “, уточни Петкова.

„ Целта е тук да се балансират ползите на хората, които от една страна употребяват услугите на топлоснабдяването и на тези консуматори, които са се отказали от тази услуга, само че по този начин или другояче би трябвало да заплащат тази такса сградна апаратура. Смятам че това са едни положителни вести за българските консуматори “, разяснява Теменужка Петкова.

„ КЕВР е институцията, която прави съответните разбори, съответните преценки и взема регулаторните решения по повод определянето на цената на топлинната сила. Важно е да кажем за потребителите на тази услуга, че от първи октомври тази година, от новият на отоплителен сезон, са в действие промени в наредбата за топлоснабдяването, разпоредба, която беше изменена с присъединяване на доста необятен кръг заинтригувани лица “, добави Петкова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР