От 1 октомври тази година у нас се прави поредната

...
От 1 октомври тази година у нас се прави поредната
Коментари Харесай

ЕВН към най-малкия бизнес: Спокойно, без паника, време за избор на търговец на ток има

От 1 октомври тази година у нас се прави следващата крачка към либерализация та на пазара на ток. След като в границите на няколко години по свободно контрактувани цени започнаха да купуват нужната електрическа енергия най-големите, огромните, междинните и последно дребните предприятия, тази есен това се случва и за най-малките компании. Така към този момент и адвокатски адвокатски фирми, баничарници, зъболекарски кабинети и от този вид дребни компании ще купуват ток на свободно контрактувани цени и ще могат да сменят търговеца си. Това обаче не значи, че сега всички всеобщо би трябвало да се заемат да търсят новия и снабдител и да подписват контракт, с цел да не останат без електрозахранване на 1 октомври. Това няма да се случи, законът е планувал и един временен интервал, успокояват от ЕВН България. Реално за финален избор на търговец на ток най-малкият бизнес има цяла година, тъй като буферният интервал завършва чак на 1 юли 2021 година

Все отново последните дребни компании , които би трябвало да излязат на свободния пазар на ток, е хубаво да стартират да изследват търговците занапред. За да имат задоволително време да създадат верния избор за себе си преди да е пристигнал крайният период. Но даже и да не съумеят да си изберат снабдител до 1 октомври, те няма да останат без ток, успокоява зам.-председателят на Управителния съвет на ЕВН Калина Трифонова. Ако към 1 октомври дадена компания не е избрала търговец и не е сключила с него контракт, това не значи, че ще останат без ток. Те ще продължат да получават нужната им електрическа енергия от досегашния си снабдител в лицето на ЕРП-то на чиято територия се намират, само че към този момент няма да заплащат изразходваното количество по избраните от КЕВР цени, а по нов, записани в типовия контракт (одобрен от регулатора - бел.а.), който ще сключат с електроразпределителното сдружение и в който цената ще бъде контрактувана. А в това време могат и да сравнят цените на другите търговци, след което, в случай че намерят по-добра оферта, да се откажат от подписания контракт с ЕРП-то (например ЕВН , в случай че компанията се намира в Югоизточна България) и да подпишат нов. Реално доставчикът на ток на свободния пазар ще може да се сменя всеки месец, изяснява още Трифонова.

В същото време обаче е добре да се внимава с какви търговци на ток се подписват договорите и да се обръща внимание на изискванията в тях, предизвестява членът на Съвета на шефовете на ЕВН България Гочо Чемширов. Защото в договора може да бъде записано, че за прекратяването му би трябвало да има някакво предупреждение, да вземем за пример от няколко месеца, или пък наказателна клауза за разтрогването му. В подобен случай клиентът може да бъде заставен да заплати спомагателни средства, които не е планувал в бюджета си, излиза наяве от думите на Чемширов.

„ Хубаво е и търговецът да бъде изследван добре преди да бъде определен – дали има клиенти, какъв брой са, по опция да се разбере удовлетворени ли са, дали не е регистриран неотдавна и така нататък “, акцентира шефът на отдел „ Комуникации “ на компанията Петър Костадинов. И добавя, че би трябвало да се внимава и клиентът да не остане измамен от някакви отстъпки, които ще му предложи търговецът. „ Той може да каже, че ще даде на клиента, да вземем за пример, 40% отстъпка. И да пропусне да означи, че тя важи единствено за цената на силата, а не за съставените елементи за транспорт и доставка. В подобен случай клиентът може да бъде измамен, че ще заплаща с 40% по-малко по отношение на това, което заплаща в този момент на ЕВН , само че в действителност няма да е по този начин, тъй като търговецът на ток може да предложи отстъпка само върху цената на самия ток, само че не и върху мрежовите съставни елементи, които ще продължат да се заплащат към ЕРП-то, защото то е притежател на мрежата, по която се доставя потребената ел.енергия “, изяснява още Костадинов. В общи линии да не стане като при банките – оферират ниска рента, само че с огромно ГПР “, добавя от своя страна Калина Трифонова. И добавя, че от старта на либерализация та на енергийния пазар у нас, заради една или друга причина доста от търговците към този момент са прекратили активност. И дава образец от м.г., когато огромен търговец на ток, разрастващ активност на обслужваната от ЕВН територия, в един миг отпада и всичките му 5000 бизнес клиенти стартират да купуват ток от така наречен снабдител на последна инстанция (ДПИ), където обаче цената е по-висока.

По отношение на цените на свободния пазар за най-малките компании, Трифонова отбелязва, че към този момент има решение и КЕВР основава онлайн платформа, от която всяка компания ще може да се осведоми за настоящите цени на тока на всеки търговец, разрастващ активност у нас. Тя ще бъде подготвена и ще проработи до края на годината. След което всички клиенти, които от 1 октомври ще би трябвало да излязат на свободния пазар, ще могат по-лесно да сравнят цените на всички евентуални снабдители и да изберат най-хубавото за себе си.

Също по този начин е значимо да се погледнат и другите условия в контракта с търговеца на ток. „ Например по какъв начин се заплащат сметките. Защото доста от тези снабдители оферират единствено онлайн заплащане на сметките, Което ще затрудни някои от компаниите, излизащи на свободния пазар. От тези клиенти на ЕВН сега 70-80% заплащат сметките си единствено на каса “, отбелязва Гочо Чемширов. Той също успокоява, че никоя от тези дребни компании няма да остане без ток след 1 октомври. „ Просто крайният доставчик, който сега в съответния случай е ЕВН , ще продължи да доставя електрическа енергия, само че с лицензията му на търговец на ток “, разяснява той. А също по този начин клиентът може да подписа и въпросният стандартизиран контракт с ЕВН , прибавя Трифонова.

Веднъж излезли на свободния пазар на ток, на-малките компании ще могат да сменят колкото си желаят пъти своя търговец на ток, отбелязва Петър Костадинов. Заявления за това се одобряват всеки месец сред 1 и 10 число. Предвид това клиентите би трябвало да знаят, че даже и да не сключат контракт с търговец до 1 октомври т.г., би трябвало да го създадат до 10 юли 2021 година, с цел да имат собствен снабдител на 1 юли 2021 година, добавя още той.

В случай, че и до тази дата дадена компания не е избрала от кого да купува ток и няма контракт с никой от търговците, тя също няма да остане без електричество. При това състояние ще стартира да получава ток от доставчика на последна инстанция (ДПИ). Където обаче цените са по-високи. От друга страна хубавото е, че у нас няма ограничавания какъв брой време един клиент може да получава то от ДПИ. За разлика от други страни, където има такива оптимални периоди. В Германия, да вземем за пример, нямаш право на ДПИ повече от 3 месеца, изяснява Трифонова.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР