От 1 октомври стартира прием на документи за закупуване на

...
От 1 октомври стартира прием на документи за закупуване на
Коментари Харесай

Държавата изкупува горите на частници

От 1 октомври започва банкет на документи за закупуване на поземлени парцели в горски територии, благосъстоятелност на физически лица. Процедурата ще се прави от 6-те държавни горски предприятия. Целта е към държавните гори да бъдат присъединени дребни горски парцели, които не могат да бъдат обслужвани и поддържани в положително положение от актуалните им притежатели. Заявления ще могат да се подават до 15 януари 2020 година, след което ще бъде осъществено оценяване. Одобрените оферти ще бъдат придвижени за закупуване на идващ стадий. Държавните горски предприятия няма да закупуват поземлени парцели в горски територии, които са благосъстоятелност на общини, юридически организации и сдружения.

Оценката на парцелите ще се прави по точкова система. Най-много - 30 точки, се дават за парцел, който граничи с горски територии, държавна благосъстоятелност. 15 точки получава частна гора с повърхност от 1 до 10 дка. Колкото по-голяма е площта, толкоз точките понижават. Ако физическо лице предложи 50 дка, колкото е таванът съгласно разпоредбите за закупуване на горски територии, то ще получи 10 точки. Ако горски територии, попадащи в парцела, нямат защитни или специфични функционалности, се правят оценка с 0 точки. Толкова се дава и на парцел, който не граничи с горски територии, държавна благосъстоятелност.

Въвежда се нов предел на условието за оптималната обща повърхност на поземлените парцели, предлагани от еднакъв притежател за закупуване. Тя не би трябвало да надвишава 50 дка в границите на една процедура.

Предвидено е да отпадне условието за показване на таксационни описания на подотделите, включени в предлаганите от заявителите парцели. Горската таксация е просвета, която се занимава с създаването на най-подходящи способи за оценка на горските насаждения.

С цел понижаване на административната тежест, тази информация ще се изисква по длъжностен път от съответното държавното горско или държавното ловно стопанство, в чийто обсег попада предлаганият за продажба парцел. За облекчение на заявителите ценовото предложение се предлага да бъде по пример. През 2016 година процедурата беше оповестена за първи път и провокира извънредно огромен интерес. Тогава бяха финализирани покупко-продажби за закупуване на 126 парцела с обща повърхност 1029 дка, на стойност от близо 600 хиляди лв..

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР