От 1 октомври пенсиите за трудова дейност бяха преизчислени. Какво

...
От 1 октомври пенсиите за трудова дейност бяха преизчислени. Какво
Коментари Харесай

Какво увеличение получиха пенсионерите от 1 октомври

От 1 октомври пенсиите за трудова активност бяха преизчислени. Какво действително нарастване получиха възрастните хора, демонстрират плановете на Националния застрахователен институт. В резултат от осъщественото преизчисляване от 1 октомври 2022 година нарастване получават повече от 892 000 пенсии и добавки, което визира над 45% от пенсионерите. Преизчисляването реализира в огромна степен своята съществена цел, а точно да се компенсира „ изоставането “ при осъвременяването на най-отдавна отпуснатите пенсии.

При изплащаните пенсии и добавки, отпуснати с начална дата преди 2008 година, нарастване има при 69% от заплащанията (557 830 бр.), като този % гладко понижава при пенсиите и добавките, отпуснати в идващите години.Действителните размери на над 317 000 пенсии получават нарастване, само че защото са прекомерно ниски и са под минималния размер за съответния тип пенсия, те остават приравнени и не престават да се изплащат без смяна, в същия най-малък размер и след преизчисляването. Този резултат значително се дължи на по-големия, изпреварващ растеж в последните години на обезпечените минимални размери на пенсиите по отношение на пенсиите със междинен и висок размер, разясняват специалистите на Национален осигурителен институт.

Най-много са пенсиите с повишен размер, които са отпуснати с начална дата преди 2008 година (65,1%), през 2008 година (70,2%), през 2009 година (54,4%), при спадащ % през идващите години.

От позиция на размера на нарастването, което получават пенсионерите, най-голяма е групата с растеж на прихода от пенсия (съответно - пенсия и добавка) сред 50 и 100 лева – 236 813. Нарастване на размера на пенсионния приход сред 100 и 200 лева получават 224 485 лица, а 216 005 пенсионери имат нарастване от 10 до 50 лв..

Броят на лицата с нарастване под 10 лева е 54 356, от които 5011 са с растеж на получаваната пенсия под 1 лева С над 200 лева нараства прихода от пенсия и добавка за 162 590 пенсионери, като в тази категория попадат и лицата с пенсии, лимитирани на оптималния размер, така наречен „ таван “, който от 1 октомври 2022 година е повишен от 2000 на 3400 лева Преизчисляването беше осъществено служебно от Националния застрахователен институт (НОИ), без нужда пенсионерите да подават заявки.

При преизчисляването на пенсиите за трудова активност, считано от 1 октомври 2022 година на първо време се дефинира размер на пенсията, относим към годината на отпущането ѝ (т.н. „ базов размер “), след което той се усилва за всяка календарна година, последваща годината на отпущането ѝ, с проценти, според откритото в новоприетата преходна наредба на КСО.
 Национален осигурителен институт Национален осигурителен институт
Нормата вкарва изключение за пенсиите, отпуснати с начална дата до 31 декември 2007 година, включително, като за тях се дефинира размер, относим към 2008 година, който се осъвременява с откритите проценти за всяка календарна година след 2007 година

Вижте телефона, на който може да питате Национален осигурителен институт за пенсиите

За всяка година автентичен, календарен застрахователен стаж, положен след 31 декември 2006 година от лица, които са придобили право на главната пенсия за застрахователен стаж и възраст, само че са траяли да работят след датата на придобиване на правото, без да им е отпусната пенсия, а след 1 януари 2018 година - без да им е отпусната персонална пенсия, което съставлява така наречен „ отсрочено пенсиониране “, също се ползва %, какъвто е взел участие във формулата за пресмятане на размера на пенсията при нейното в началото разпределяне.

Пенсиите се преизчисляват при съответното използване на наредбите на член 70, член 75 и член 79 от КСО, отнасящи се до определянето на размерите на другите по тип пенсии за трудова активност. Наследствените пенсии и вдовишките добавки по член 84 от КСО се дефинират от преизчислените по този ред трудови пенсии.
 istock istock
Параметри, от които се дефинира базовият размер на пенсията

Определянето на базовия размер на пенсията за задачите на преизчисляването се прави въз основа на:

1. Средномесечния застрахователен приход за страната, с който е отпусната пенсията. За пенсиите, отпуснати с начална дата до 31 декември 2007 година, включително, се взема поради средномесечният застрахователен приход за страната за 2007 година – 398,17 лева.;

2. Индивидуалния коефициент на лицето към 30 септември 2022 г.;

3. Продължителността на осигурителния стаж на лицето, зачетен към 30 септември 2022 година, според последното постановено пенсионно предписание преди тази дата, умножена със съответния % за годините и за месеците застрахователен стаж, който е избран съгласно настоящото законодателство към датата на разпределяне на пенсията. Това значи, че процентът, който се следва за всяка година застрахователен стаж и съответната пропорционална част от този % за месеците застрахователен стаж, е същият, който е взел участие във формулата за установяване на размера на пенсията при нейното в началото разпределяне.

Увеличаване на избрания базов размер на пенсията

Определеният за задачите на преизчисляването, въз основа на посочените нагоре параметри, базов размер на съответния тип пенсия за трудова активност, се усилва за всяка календарна година, последваща годината на разпределяне на пенсията, с %, който е еднакъв на по-високия от: % на повишаване на средномесечния застрахователен приход за страната (СОД) или % на повишаване на хармонизирания показател на потребителските цени (ХИПЦ) през миналата календарна година. За пенсиите, отпуснати с начална дата до 31 декември 2007 година включително, размерът се усилва с процентите за всяка календарна година след тази дата (Таблица 4)
 Национален осигурителен институт Национален осигурителен институт
Когато преизчисленият размер на пенсията по описания нагоре метод и размерът ѝ към 30 септември 2022 година не са равни, пенсията се дефинира в по-високия размер.

 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР