От 1 октомври минималното дневно обезщетение за безработица ще се

...
От 1 октомври минималното дневно обезщетение за безработица ще се
Коментари Харесай

Бюджетната комисия прие по-високия минимум на дневното обезщетение за безработица

От 1 октомври минималното на ден обезщетение за безработица ще се усили от 9 на 12 лв.. Това реши без диспути бюджетната комисия в Народното събрание, като по този метод ще се актуализира бюджетът на държавното публично обезпечаване, осведоми БНР.

Изчислено е, че покачването на минималното обезщетение за безработица ще се отрази удобно на над 30 000 души приблизително на месец от 1 октомври до 31 декември. Предвижда се също от първи октомври срокът за приемането на минимално обезщетение да се удължи от 4 на 7 месеца за хората, придобили правото на обезщетение преди приключването на три години от предишно практикуване на такова право.

Комисията по бюджет и финанси одобри актуализацията и на бюджета на Националната здравно-осигурителна каса за 2020 година Окончателното решение обаче би трябвало да бъде взето от пленарната зала в петък. С плана на допълнение на Закона за бюджета на НЗОК ще се сътвори съображение при неусвояване на бюджетните средства за 2020г. същите да бъдат употребявани за заплащания към реализатори на болнична помощ за минал интервал, които НЗОК/РЗОК е открила по посочения ред. В рамките на дебата по бюджета от Българска социалистическа партия разясниха, че ще поддържат това предложение, само че имат доста въпроси.

" Актуализацията на бюджета на НЗОК за 2020 година няма да има отрицателно влияние върху бюджета ", разяснява зам.-министърът на опазването на здравето и ръководител на Надзорния съвет на НЗОК доктор Жени Начева.

Депутатите ще обсъдят и три плана за промени в Кодекса на труда , единият е на държавното управление и дава опция на браншово и отраслово ниво да се договаря ексклузивен труд до 300 часа годишно, вместо досегашните 150.

Другите два плана са импортирани от „ Обединени патриоти " и касаят празничните дни. В единият се предлага думите " 24 май - Ден на българската култура и просвета и на славянската книжовност " да се заменят с " 24 май - Ден на българската книжовност, култура и просвета ". Вторият план планува за формален празник да се разгласи и 15 август - Успение на пресвета Богородица. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР