От 1 октомври Газпром е спряла доставките на газ за

...
От 1 октомври Газпром е спряла доставките на газ за
Коментари Харесай

Газпром спря доставките на газ за Италия

От 1 октомври " Газпром " е спряла доставките на газ за Италия през територията на Австрия.

Това оповестиха от италианската енергийна компания Eni.

Според " Газпром " повода е, че австрийският оператор е отказал да удостовери преноса на декларираните количества.

" Това е обвързвано с регулаторни промени, които бяха признати в края на септември ", се споделя в известие на " Газпром ".

" Газпром " ни заяви, че не може да удостовери декларираните за през днешния ден размери газ, защото доставката през Австрия е невъзможна. Затова доставките на съветски газ през пункта в Тарвизио ще бъдат 0 ", споделиха от италианската компания.

Eni се съгласи да заплати за газа от Русия в рубли. Въпреки това в края на август " Газпром " редуцира доставките в Италия от 27 млн.куб м до 20 млн. куб. м.

" Италия ще се оправи без съветски газ, в случай че зимата е топла. Газохранилищата са запълнени на 90% ", заяви шефът на компанията Клаудио Дескалци.

Eni възнамерява да се откаже напълно от съветския газ в границите на 2-3 години.

Преди Русия да нахлуе в Украйна Италия внасяше 45% от естествения си газ от Русия, като по-голямата част влиза през Trans Austria Gas Pipeline до Тарвизио, която се намира на италиано-австрийската граница. След това обаче италианското държавно управление стартира бърза диверсификация на доставките, като подписа няколко контракта за доставка на газ от Северна Африка.

Така предишния уикенд единствено 10% от газа, влезнал в страната, бе съветски. Миналата седмица " Газпром " предизвести, че единият от към момента работещите два газопровода, пренасящи газ през Украйна, може да спре поради юридически спор с Украйна.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР