От 1 ноември такса сетълмент на пазарния сегмент „Централизиран пазар

...
От 1 ноември такса сетълмент на пазарния сегмент „Централизиран пазар
Коментари Харесай

БНЕБ намаля значително таксата за сетълмент при двустранните договори


От 1 ноември такса сетълмент на пазарния сегмент „ Централизиран пазар за двустранни контракти “ ще бъде понижена с повече от 66%. Това съобщи в изявление за Българска телеграфна агенция изпълнителният шеф на Българска самостоятелна енергийна борса Константин Константинов. Той уточни, че тази смяна има за цел да подтиква търговията в този пазарен сегмент посредством съкращаване на разноските на участниците, без това да заплашва финансовата непоклатимост на пазарния оператор.

Според Константинов ликвидността на пазарен сегмент „ Ден напред “, който се смята за най-представителен и референтен, надвишава 25% от търгуваната електрическа енергия на свободен пазар и е сред 10% и 15% от общата консумация на страната.

Той добави, че изказванията за манипулиране на цените при сегмента за борсова търговия „ Ден напред “ са неоснователни и сегментът е проведен по този начин, че всеки участник да купува или продава електрическа сила на цена за всеки час, която „ той самичък непринудено заявява авансово “. „ Ето за какво ние от борсовия оператор молим борсовите участници да бъдат извънредно деликатни при изработването на своите предложения, защото един път входирани в системата, те стават обвързващи за тях “, изясни още Константинов.

Той уточни, че всеки борсов участник, който е закупил несъмнено количество сила за избран час на избрана цена, авансово, непринудено и обвързващо е заявил, че желае да закупи силата на въпросната цена. „ Аналогичен е образецът с участник, продал несъмнено количество сила за избран час на избрана цена “, зави Константинов, добавяйки: „ Той заявява по същия метод, че желае да продаде силата на въпросната цена “. Според него разпространяването на сходни „ неоснователни “ изказвания също се смята за опит за пазарна операция и всяване на изкуствена суматоха измежду останалите участници на борсата. „ Ето за какво, наред с останалите случаи на внезапна смяна на пазарното държание на някои участници, БНЕБ ЕАД ще рапортува и тези дейности по формален път на Агенцията за съдействие на енергийните регулатори “, предизвести Константинов. Той уточни, че казусът за по-скъпата сила не е обвързван с ремонта на VI блок на АЕЦ „ Козлодуй “, а е „ обикновено комерсиално държание в избрана пазарна обстановка “. Константинов признава, че ремонтът несъмнено оказва своето въздействие върху пазарната конюнктура, само че наред с това, въздействие имат и прилежащите и европейски пазари, настоящите благоприятни условия за произвеждане, както и прогнозите за потреблението.

Директорът на БНЕБ призна, че на интернет страницата на борсата са били оповестени цени от близо 6000 лева, като повода за това е техническа неточност в офертата на един от участниците, довела до многократно завишаване на количествата за покупка. Константинов разяснява и търговията в сегмента „ Пазар в границите на деня “, който започва на 12 април тази година. Според него количествата сила, които се търгуват са впечатляващи и до момента надвишават първичните прогнози на БНЕБ. Към момента общите изтъргувани количества надвишават 90 000 мегаватчаса, а записаните пазарни участници са над 40.

Относно ликвидността на енергийната борса, Константинов съобщи, че при пазарен сегмент „ Ден напред “ надвишава 25% от търгуваната електрическа сила на свободен пазар и съставлява сред 10% и 15% от общата консумация на страната.

Пазарни обеднинения

Сега БНЕБ е съсредоточила напъните си в усъвършенстване на процесите и планиране на пазарни обединявания, показа той. „ Ние сме в развой на договаряния с всички прилежащи пазарни зони – Румъния, Сърбия, Македония, Гърция и Турция “, съобщи Константинов. „ Най-напреднали сме в плановете по пазарно обединяване на сегмент „ Ден напред “ с пазарна зона Македония и пазарно обединяване на сегмент „ В рамките на деня “ с пазарна зона Румъния. Подготвяме стартирането и на доста забавен план по обединяване на сегмент „ Ден напред “ на три пазарни зони – тези на България, Румъния и Хърватска “, добави още той. Константинов обърна внимание и на ниската интензивност на свободния пазар, като съобщи, че би трябвало да се има поради, че пазарът на електрическа сила е „ характерна материя “ и продава най-вече „ на едро “. „ Не мисля, че е реалистично и разумно да чакаме огромен брой битови консуматори да станат директни участници на свободния пазар. По-скоро чакам фирмите с лиценз за координатори на балансиращи групи да предложат подобаващи артикули, да агрегират голям брой клиенти и посредством борсовите платформи да ръководят покупката за тях “, съобщи ръководителят на БНЕБ. Според Константинов завършването на либерализацията на българския енергиен пазар през идващите пет години може да се извърши, като е нужен разбор по отношение на въздействието на бъдещите ограничения върху всички пазарни дадености все още.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР