От 1 ноември 2018 г. българската администрация преустановява хартиения обмен

...
От 1 ноември 2018 г. българската администрация преустановява хартиения обмен
Коментари Харесай

Държавната администрация спира да обменя документи на хартия

От 1 ноември 2018 година българската администрация прекратява хартиения продан на документи. Повече от 700 централни, регионални и общински структури минават към напълно електронен документооборот между тях. Това оповестиха от държавната осведомителна работа.

Мярката, заложена в законодателството, ще докара до 6-кратно нарастване на успеваемостта на административния продан.

На годишна база се чака да бъдат спестявани повече от 100 тона хартия, доста да намалеят разноските за закупуването й, както и за печатни консумативи, куриерски услуги и други

Към края на октомври т.г. 719 са действителните участници в Системата за електронен продан на известия (СЕОС), посредством която се реализира електронният документооборот. Това е първата приложена на национално ниво всеобхватна мярка за унищожаване на хартиената администрация, както и една от главните за понижаване на административната тежест за жителите, бизнеса и за самите администрации.

Електронният продан на документи е сигурен и се прави в следена среда, а документите са обезпечени с електронен автограф. Това разрешава да бъде проследено точното време на изпращане, приемане и вписване на документа. По този метод се покачва контролът върху институциите както от страна на потребителите, по този начин и сред самите администрации.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР