От 1 ноември 2018 г. българската администрация преустановява хартиения обмен

...
От 1 ноември 2018 г. българската администрация преустановява хартиения обмен
Коментари Харесай

Администрациите вече ще обменят документи помежду си само електронно


 Администрациите към този момент ще обменят документи между тях единствено електронно

От 1 ноември 2018 година българската администрация прекратява хартиения продан на документи и минава към напълно електронен подобен. Мярката, заложена в законодателството, ще докара до 6-кратно нарастване на успеваемостта на административния продан. На годишна база се чака да бъдат спестявани повече от 100 тона хартия, доста да намалеят разноските за закупуването й, както и за печатни консумативи, куриерски услуги и други

Към края на октомври 719 централни, регионални и общински структури са действителните участници в Системата за електронен продан на известия (СЕОС), посредством която се реализира електронният документооборот. Това е първата приложена на национално ниво всеобхватна мярка за унищожаване на хартиената администрация и за понижаване на административната тежест за жителите, бизнеса и за самите администрации.

Електронният продан на документи е сигурен и се прави в следена среда, а документите са обезпечени с електронен автограф. Това разрешава да бъде проследено точното време на изпращане, приемане и вписване на документа. По този метод се покачва контрола върху институциите както от страна на потребителите, по този начин и сред самите администрации.

Със свое решение от октомври т.г. кабинетът задължи централните администрации да разширят цифровите си услуги като записват свои профили в Системата за несъмнено електронно връчване (е-Връчване), поддържана и развивана от Държавната организация „ Електронно ръководство “. Това значи, че след 30 ноември 2018 година жители и компании ще могат да взаимодействат несъмнено и напълно по електронен път с централните администрации и подопечните им структури.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР