От 1 май топлинната енергия ще поевтинее между 1 и

...
От 1 май топлинната енергия ще поевтинее между 1 и
Коментари Харесай

Парното поевтинява с нови над 3% през май

От 1 май топлинната сила ще поевтинее сред 1 и 3 %, сочат първични калкулации на енергийния регулатор, които ще бъдат разисквани на негово съвещание в сряда. Сметките обаче са направени при поевтиняване на природния газ с 6.67 на 100 от същата дата.

Окончателното решение за цените и на синьото гориво, и на парното обаче ще бъде взето на 1 май, когато " Булгаргаз " внесе всички данни за цените на петролните и европейските газови пазари за месец април. Доколкото в последните две седмици цените на петрола не престават да падат, упованията са поевтиняването на природния газ да е повече от разчетените при започване на април 6.67%. Това на собствен ред ще повлече още малко надолу цените на топлинната и електрическата сила на топлофикациите през идващия месец.

Техните стойности към този момент се намалиха от 1 април поради невижданото понижаване на цената на съветския газ за България след предоговаряне на изискванията по контракта с " Газпром " под натиска на Европейската комисия.

В началото на този месец газът поевтиня с близо 43 на 100 и дръпна приблизително с 22 % надолу цените на топлофикациите.

Сега София още веднъж ще е най-голямото понижение – към 3 на 100, следвана от Враца , където сметките би трябвало да паднат с 2.4 %. С към 1.8 на 100 би трябвало да поевтинее парното във Велико Търново , а в Бургас и Разград – с към 1.7 %. Понижението в Плевен ще е към 1.5 на 100, а в Пловдив – малко над 1.5 %. Нищожен – 0.7%, ще е спадът във Варна , сочат неокончателните планове на Комисията за енергийно и водно контролиране.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР