От 1 до 6 декември Българската агенция по безопасност на

...
От 1 до 6 декември Българската агенция по безопасност на
Коментари Харесай

БАБХ започва проверки на обектите, предлагащи риба за Никулден

От 1 до 6 декември Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) стартира засилени инспекции по отношение на идния празник Никулден в обекти за произвеждане и търговия с риба и рибни артикули, хранилища за търговия на едро, заведения за публично хранене, обекти за търговия на дребно, пазари и тържища.

Обект на засиления надзор ще бъдат документите за генезис и сигурност на рибата, спазването на периодите и изискванията на предпазване, вярното етикетиране на продуктите.

При инспекциите ще се следи също за потреблението от личния състав на персонални защитни средства - маски и ръкавици, съществуване на дезинфектанти на местата на продажба и други.

Специално внимание ще се обърне върху продажбата на риба и рибни артикули на нерегламентирани места и от нерегистрирани търговци, с цел да се подсигурява здравето на потребителите и сигурността на храните.

При осъществяване на инспекциите и при нужда в инспекциите ще се включват и представители на Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури (ИАРА) и Комисията за отбрана на потребителите (КЗП).

Съвети към потребителите за закупуване на прясна риба

- Върху повърхността на прясната риба има доста тъничък пласт слуз. Ако слузта е изобилна, а пластът компактен, това значи, че рибата е престояла по-дълго време; Люспите би трябвало да са блестящи, компактно залепени за тялото;

- Хрилете би трябвало да са с розово-червен цвят;

- Очите би трябвало да са бистри;

- При натискане с пръст вдлъбнатината би трябвало да изчезне бързо.

БАБХ приканва потребителите да купуват риба от регистрирани обекти, с цел да не се излагат на риск.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР