От 1 до 30 юни здравноосигурените лица могат да сменят

...
От 1 до 30 юни здравноосигурените лица могат да сменят
Коментари Харесай

До края на месеца здравноосигурените могат да сменят личния си лекар

От 1 до 30 юни здравноосигурените лица могат да сменят персоналния си доктор, като се записват при нов общопрактикуващ доктор (ОПЛ). За промяната не се изисква отписване от листата на досегашния персонален доктор, защото това се прави по длъжностен път в РЗОК.  Гражданите, които желаят да сменят персоналния си доктор, би трябвало да попълнят регистрационна форма за непрекъснат избор, написа Булнюз.

Формулярът може да бъде открит на https://www.nhif.bg/page/1499. При новоизбрания доктор дружно с регистрационната форма се показва и здравноосигурителна брошура. Информация за лекари, имащи контракт с РЗОК, може да се получи от здравната каса, където има описи с имената, адресите, телефоните и специалностите.  Общопрактикуващият доктор /ОПЛ/ е задължен да оказва здравна помощ на здравноосигурените лица от датата, на която е сбъднат избора.

Пациентите, които са създали нов избор на персонален доктор показват на новоизбрания извлечение от здравната си документи. Извлечението с копия от нужната здравна документи се показва на здравноосигурените лица от предходния им персонален доктор.  Когато пациентът желае да избере общопрактикуващ доктор, само че не го е сторил до момента, той може да направи избор когато и да е, отвън законово откритите периоди (1–30 юни и 1–31 декември).

За задачата той следва да попълни регистрационна форма за първичен избор на ОПЛ. Извън регламентираните периоди здравноосигурените лица също могат да осъществят нов избор на персонален доктор при смяна на сегашния си адрес или при преустановяване на контракта на досегашния им персонален доктор.  Когато здравноосигурено лице обитава в друго обитаемо място за интервал от един до пет месеца, би трябвало да направи краткотраен избор на общопрактикуващ доктор на мястото, отвън непрекъснатото си местоживеене.

Изборът се реализира с регистрационна форма за краткотраен избор на ОПЛ. Когато здравноосигуреното лице обитава в друго обитаемо място за период до 1 месец и се постанова да получи здравна помощ, може да се обърне към всеки общопрактикуващ доктор за подпомагане. В такива случаи НЗОК заплаща на общопрактикуващите лекари за случайно оказана здравна помощ на лица, които не попадат в пациентските им листи. За да не заплащат пациентите нищо друго, с изключение на потребителска такса, е належащо да показват здравноосигурителната си брошура. 

4 112 здравноосигурени лица са сменили персоналния си доктор през декември 2019 година в област Враца. За съпоставяне - в предходния законов период през юни 2019 година от тази опция са се възползвали 3 053-ма индивида. 174 597 индивида имат определен персонален доктор в региона към края на 2019 година От тях 32 744 са неосигурени. През юни 2019 година определен персонален доктор са имали 176 607. От тях 32 850 са били неосигурени. 

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×

Източник: petel.bg


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР