От 1 декември трябва да работи общинската система, която следи

...
От 1 декември трябва да работи общинската система, която следи
Коментари Харесай

Общинските сензори за въздух в София ще заработят от началото на декември

От 1 декември би трябвало да работи общинската система, която следи положението на въздуха в София. Първият датчик от общо 22, които общината ще сложи на разнообразни точки в града, беше инсталиран в петък.

Общинската система ще добавя формалните датчици на Изпълнителната организация по околна среда (ИАОС). В момента общината разчита единствено на тази информация при предприемането на ограничения за справяне с високите концентрации на фини прахови частици, макар че работи и система от стотици цивилен датчици. Тя обаче не се приема за публична. Често неофициалната система демонстрира доста по-високи концентрации от петте градски станции на организацията по околна среда, което провокира и подозрения у жителите.

" Нашата упоритост беше да създадем лична система, да можем да покрием оптимално територията на общината, тъй като информацията ни дава опция да реагираме и да подхващаме ограничения, а въпреки това жителите да са осведомени когато и да е на денонощието ", съобщи кметът Йорданка Фандъкова и сподели, че все още в уеб страницата на общината могат да се наблюдават данните, предоставени от Изпълнителна агенция по околна среда, както и данните от прогнозата за предстоящо замърсяване на въздуха. Данните от формалните станции за цялата страна са налични и на уеб страницата на организацията.

Очаква се устройствата да бъдат инсталирани до края на лятото. Информацията от тях ще е налична и през мобилно приложение. Според кмета Йорданка Фандъкова се търсел и метод информацията да се вижда и по таблата на спирките на градския превоз.

Те ще бъдат сложени до метростанциите " Люлин " и " Джеймс Баучер ", до обръщалото на трамвай № 10 при " Западен парк ", на бул. " Президент Линкълн ", до читалище " Искра " в " Орландовци ", на Централна автогара, до Поликлиника " Враждебна ", до Центъра за заразни заболявания, Военно-медицинска академия, на ул. " Мими Балканска ", до Национален институт по метеорология и хидрология на бул. " Цариградско шосе ", до Зимния замък, до стадион " Раковски ", до 29-и ДКЦ в " Борово ", до автоматизираната станция " Хиподрума " и до читалище " Св. Св. Кирил и Методи " в кв. " Драгалевци ", както и в непосредствена непосредственост до районните администрации на региони " Надежда ", " Красна поляна ", " Подуяне ", " Овча купел ", " Искър " и " Студентски ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР