От 1 декември ще може да заработи Българската борса за

...
От 1 декември ще може да заработи Българската борса за
Коментари Харесай

Теменужка Петкова: Либерализацията на цената на природния газ е основно наше задължение

От 1 декември ще може да проработи Българската борса за търговия с природен газ. Либерализацията на цената на природния газ е главно наше обвързване като страна членка на Европейски Съюз. Либерализацията значи конкуренция. Това значи по-добри цени и по-добри условия.
Това сподели пред Българска национална телевизия министърът на енергетиката Теменужка Петкова. По думите й към днешна дата тя е оптимист за реализирането на плана АЕЦ " Белене ".

„ Провежда се процедура за избор на стратегически вложител. Тази процедура беше оповестена в формален вестник на Европейски Съюз, задачата беше да стигне оптимално необятен кръг заинтересувани лица. Да бъде безусловно обществена, тъй че да могат в действителност огромни компании да заявят интерес и да вземат участие в този план, тъй като считам, че ще бъде значим освен за България, само че и за целия район. “, сподели Петкова.

Министърът разяснява и промени в наредбата за топлоснабдяването, които са в действие от 1 октомври.

„ Определени са съответни периоди, свързани с уговорките на компаниите за топлинно счетоводство. На първо място - да правят докладите, те би трябвало да бъдат подготвени до 10 юли. До 15 юли те би трябвало да показват изравнителните сметки и до 31 август е срокът за обжалване на съответните сметки, в случай че хората считат, че има избрани проблеми. “, изясни Петкова. По думите й в наредбата се дава опция етажната благосъстоятелност сама да дефинира размера ѝ - сред 20% и 40%.

Тя сподели още, че българските жители би трябвало да са спокойни, че газ ще има, а през юни са осъществени и първите доставки на полутечен газ от Съединените щати.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР