От 1 декември се преустанови присъственото обучение в детска градина

...
От 1 декември се преустанови присъственото обучение в детска градина
Коментари Харесай

Огнище на менингит в столична детска градина

От 1 декември се прекрати присъственото образование в детска градина "Вълшебство " по наставление на Столичната здравна ревизия след открити случаи на деца, позитивни за бактериален менингит, оповестиха от Столичната община.

На 29 ноември от СРЗИ са взети проби от 31 деца и 8 души от личния състав, които са били контактни на инфектирано дете. Изследванията, направени от Националния център по заразни и паразитни болести, демонстрираха, че 16 деца и 2 възрастни са позитивни за съществуване на Neisseria meningitidi (менингокок). Веднага след определяне на позитивните случаи е проведено проучването на децата от другите 10 групи, посещаващи детската градина.

„ Опасност за децата към този момент няма, тъй като взехме ограничения незабавно. Днес взехме проби на още 250 деца, както и на техни близки”, сподели за NOVA проф. Кантарджиев.

На 30 ноември шефът на детската градина изпрати резултатите на всеки от родителите на изследваните досега деца. На родителите беше предоставено и в допълнение обяснение, направено от консултанта на Столична община Тодор Кантарджиев. Според специалистите носителството на този микроорганизъм в носоглътката не заплашва директно здравето и живота на децата, само че се ползва профилактика с антибиотици.

Днес по самодейност на кмета на София Йорданка Фандъкова беше провежда онлайн среща на родителите от първата изследвана група с Тодор Кантарджиев, на която те получиха спомагателни уточнения и информация за този вид микроорганизми и методите, по които би трябвало да работят. При предпочитание на родителите и от другите групи в детската градина, Столична община има подготвеност да провежда и спомагателни срещи.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР