От 1 декември пътуването с кола по магистралата от Калотина

...
От 1 декември пътуването с кола по магистралата от Калотина
Коментари Харесай

Пътуването по магистралата от Калотина до Белград ще струва 11 евро

От 1 декември пътуването с кола по автомагистралата от Калотина до Белград ще коства 11 евро. Дотогава по новооткритата права от българската граница до Ниш пътна такса няма да се събира. Официалното прерязване на лентата на близо 87-километровия сръбски аутобан бе направено на 9 ноември от сръбския президент Александър Вучич и българския министър председател Бойко Борисов.

Сръбските медии оповестиха, че от декември пътната такса по автомагистралата от Калотина до Ниш ще бъде 410 динара, или 3.50 евро, а до Белград - 290 динара, или 11 евро. Маскимално допустимата скорост по магистралата ще бъде 130 км/час, което значи, че дистанцията до сръбската столица ще може да се взима за малко повече от три часа.

Участъкът от Ниш до Калотина е събската част на общоевропейския кулоар номер 10. Той е умислен да свързва Близкия изток и Западна Европа. Отсечката от София до Сърбия обаче все още се строи. Според зам.-министъра на районното развиване Николай Нанков участък от Драгоман до Сливница ще е подготвен през 2021 година

По мотив на новината за платената сръбска магистрала министър председателят Бойко Борисов съжали, че в България пътни такси не се събират. " Един от огромните ми грехове е, че автомагистралите в България са безвъзмездни ", разяснява Борисов в изявление за сръбската " Първа ТВ ". " Нямахме нито една автомагистрала и толкоз им се радвахме, че изобщо не помислихме за това ", обясни миинстър-председателят. По негови думи обаче това не е проблем, защото стопанската система върви напред, а тол системата за тежките камиони била пред стартиране.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР