От 1 декември гражданите ще могат да следят в реално

...
От 1 декември гражданите ще могат да следят в реално
Коментари Харесай

Нови станции могат да хванат и източника на замърсяването на въздуха

От 1 декември жителите ще могат да наблюдават в действително време чистотата на въздуха в София даже и посредством мобилните си телефони . Информацията заяви кметът на София Йорданка Фандъкова при монтирането на първата от 22 станции за премерване на замърсяванията във въздуха.

Целият бюджет на плана е 1,417 млн. евро за пет парньора. След 1 декември онлайн могат да се наблюдават данните от тези 22 станции , посочи тя.
 Замърсяването на въздуха евентуално поврежда всеки орган в тялото
Замърсяването на въздуха евентуално поврежда всеки орган в тялото

Дори съвсем всяка клетка

Ако една станция хване всички 20 параметри и се знае скоростта напразно, може да се види от къде идва или на къде отива замърсяването, съобщи Венелин Гърбов, който е представител на компанията - разработчик на датчиците.

Първата система на столичната община за премерване качеството на въздуха бе инсталирана до наличната станция за премерване на качеството на въздуха, с цел да могат да се сверят данните. Агенцията има общо 5 станции на територията на столичната община и всеки може да следи онлайн резултатите от измерването на тези 5 станции.
 Столичани алармират Европейска комисия за редовно замърсяване на Панчаревското езеро
Столичани алармират Европейска комисия за редовно замърсяване на Панчаревското езеро

Те недоволстват, че казусът е от над 10 години

Директорът на Дирекция " Климат, сила и въздух ", основана през 2017 година в общината Теодора Полимерова уточни, че главните замърсители в столицата са превозът и битовото отопление.

Очаква се да бъдат сменени 50 000 остарели печки в идващите три години по две стратегии .

Според Полимерова има понижаване на фините прахови частици . " 2018 година по отношение на 2017 година броят на дните с превишения на фини прахови частици понижават с 17%. За 2019 година по отношение на 2017 година понижават близо с 45% броя на дните с превишения ", сподели шефката на екодирекцията в столична община.

" Проектът е финансиран напълно с европейски пари по програмата " Балкани Средиземно море ". Той е ориентиран към целия район, сътрудници по плана са градове от района - Солун, Никозия, Тирана, Скопие . Работим дружно с сътрудниците. Бюджетът на София е 500 000 евро - за разбори и закупуване на монтиране на станции по-късно и за модел, който да помогне да предприемем ограничения ", сподели столичният кмет Йорданка Фандъкова.
 Министерството ни предлага да следим качеството на въздуха онлайн
Министерството ни предлага да следим качеството на въздуха онлайн

Онлайн системата може да бъде открита на страницата на Изпълнителна организация по околна среда

Една от значимите задания е програмата от над 100 ограничения за възстановяване на качеството на въздуха е по-добра осведоменост на жителите, сподели Фандъкова . По думите й има и системата за прогноза, която се надгражда. Единственият замърсител са фините прахови частици, увери Фандъкова. Новите мониторингови станции ще мерят и ФПЧ 10 и ФПЧ 2,5.

Станцията е напълно българска разработка. Всички нейни съставни елементи са напълно от международни приети водещи компании - от кутията до вътрешните захранващи модули . Тя е проектирана да работи единствено на възобновим източник, в тази ситуация - слънчев панел, ветрогенератор. Има и зареждане от електрическата мрежа, само че то се включва спешно, единствено в случай че няма различно зареждане. Сензорите имат дейни защитни обвивки , увери Гърбов.

" Сензорите са сдвоени - имаме датчици, които мерят доста фини концентрации и Сензорите, които мерят концентрацията на газовете са електрохимични, до момента в който сътрудниците употребяват сходни познати и признати способи като референтни ", сподели представителят на компанията.

Той изясни, че с цел да се потвърди, че тези нови способи дават точната информация, е належащо осъществяване на така наречен процедура за равностойност - дълготрайно време новите и старите станции да работят дружно една до друга . Нужно е да се съпоставят данните, с цел да се види има ли разлики, какви са разликите, те допустими ли са - това е европейска процедура.

Тези датчици се употребяват и в подземните паркинги в огромните търговски обекти - поради колите да могат да вземат ограничения и включват и вентилатори. Този вид датчици се употребяват повече от 10 година

" В момента мерим четири газови концентрации - въглероден окис, серен диоксид, азотен диоксид и озон, фини прахови частици също, както и метео данни - налягане, мокрота, температура, защото директно се употребяват за премерване на концентрацията ", сподели Гърбов.

Предвиждаме да прибавим и методите за слънцегреене - слънчева радиация, защото тя е извънредно значима за премерване на газовите концентрации , както и за посока и скорост напразно, добави Гърбов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР