От 1 август светът живее „на кредит“ от планетата Земя.

...
От 1 август светът живее „на кредит“ от планетата Земя.
Коментари Харесай

От 1 август светът живее „на кредит“ от планетата Земя

От 1 август светът живее „ на заем “ от планетата Земя. До тази дата човечеството е изразходвало всички запаси, които планетата може да възобнови за една година.

Тенденцията е сериозният ден да е все по-рано всяка година. Само за 10 години той се е преместил 2 месеца по-напред в календара.

За да задоволим международната консумация на запаси, човечеството има потребност от съвсем две планети като Земята.

Ядем повече, в сравнение с Земята може да ни даде. Замърсяваме въздуха по-бързо, в сравнение с атмосферата може независимо да пречисти. Сечем повече гори, в сравнение с планината може да възпроизведе. Без смяна на този модел, това е рецепта за завършек на света подобен, какъвто го познаваме.

„ Повредата по екосистемите – горите, реките, океаните – ще бъде такава, че тези материали, от които имаме потребност, няма да ги има. Ще стартират процеси по разрушение на тези екосистеми”, изяснява Веселина Кавръкова, шеф на WWF-България, предава Нова Телевизия.

Всяка година този „ кредит” към планетата е по-голям, а „ лихвата” – по-безмилостна. Защото учени и специалисти са безапелационни - връзка сред изсичането на горите и наводненията има. Защото дъждове постоянно е имало, само че към този момент няма задоволително гора, която да задържи водата. И през реки и дерета тя влиза в домовете на хората.

Бесни порои, жестоки жеги и стихийни урагани. Поглед в близкото бъдеще, в случай че продължим да грабим планетата със същия ритъм. Апокалипсисът обаче не е неминуем. Освен световните старания за понижаване на замърсяването на атмосферата и океаните, всеки от нас може да направи нещо.

„ Ако понижим питателните боклуци на половина да вземем за пример, този ден на привършване на ресурсите ще се измести най-малко с 2 месеца”, изяснява Веселина Кавръкова.

И още – икономисване на електричество, рационално ползване на водата и разделно събиране на боклука. Всяка дребна стъпка ни доближава до оня баланс, който поддържа живота на Земята.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР