От 1 август електронизацията на здравната система ще обхване още

...
От 1 август електронизацията на здравната система ще обхване още
Коментари Харесай

МЗ обещава край на разкарването с линейки по болници от 1 август

От 1 август електронизацията на здравната система ще обхване още един бранш от нея - хоспитализациите, заяви през днешния ден здравният министър проф. Асена Сербезова. Това значи, че направлението за хоспитализация към този момент ще бъде електронно, а с него и епикризата на пациента.

Това ще разреши да се знае в кои болнични структури, какъв брой пациенти, с какви диагнози и по кое време са постъпили и изписани. По този метод ще се прекрати обикалянето на колите за спешна помощ в търсене на свободни болнични кревати, считат от Министерство на здравеопазването, сподели началникът на кабинета и ръководител на надзорния съвет на НЗОК доцент Васил Пандов. " Извършихме тиха гражданска война. За здраве страната изразходва като обществен запас към 7 милиарда лева годишно. Въпреки това досега тези средства „ не бяха обхванати “ от електронното опазване на здравето “, означи той.

Министерство на здравеопазването регистрира въвеждането на 15 електронни услуги в последните 6 месеца. От 1 юни всички прегледи на пациенти при общопрактикуващи лекари и експерти в извънболничната помощ се подават в националната здравно-информационна система. До края на годината следва още да се вкара електронно подаване на информация за дейностите, осъществени в лечебните заведения, надграждане на пациентското досие с въвеждане на всички медицински документи от началото на настоящата година, включване на денталната помощ в НЗИС и въвеждането на електронни протоколи за скъпоструващи медикаменти.

На база постигнатото и идното по повод построяването на НЗИС ще могат да се правят всевъзможни детайлни разбори, като да вземем за пример кои са най-честите болести измежду популацията, кои са най-често назначаваните проучвания, най-често съществуващите съпътстващи болести и така нататък, уточни доцент Пандов. Той сподели, че към този момент е направен план на нормативен акт, с който се регламентират структурата на НЗИС, равнищата на достъп до данни, методът на идентификация на лицата, както и цялата правна рамка на системата.

 

МЕДИЦИНСКИ ИЗДЕЛИЯ

След 4 години отсрочване, тази седмица за хиляди българи следва една значима смяна - помощни средства и медицински произведения за хора с увреждания като инвалидни колички, слухови апарати и прочие към този момент ще се отпускат от НЗОК и по нов ред. Досега с тази несвойствена активност се занимаваше Агенцията за обществено подкрепяне. Промяната влиза в действие от 1 юли и като в никакъв случай институции и лекари настояват, че са изцяло подготвени за нея, макар че хората от сектора към момента виждат доста проблеми в регламентацията.

За хората основната смяна в този момент е в процедурите, по които ще аплайват за медицински произведения, изцяло или отчасти заплатени от касата. Бъдещето е напълно електронно, като съгласно ръководещите това се прави за облекчение на хората. За хората, които имат пожизнено ТЕЛК/НЕЛК решение, процесът ще остане на хартия и с физическо посещаване на районна здравна каса. За решенията, издадени след 1 юли обаче подаването ще може да се реализира на хартия единствено в краен случай по непреодолими механически аргументи.

В цените и описите на самите произведения към този момент не се обрисува смяна - сега тече договаряне за отпущането им идната година, когато се чака актуализация на старите описи.

Зам.-председателят на БЛС доктор Николай Брънзалов разяснява, че няма данни някъде лекарските комисии да не съумяват да се оправят. Според него изтичащите протоколи и документи за медицински произведения ще могат да се издадат в период макар натовареността на комисиите. Опашките от хора пред тях той счита за обикновено нещо - изключително на фона на дефицита на лекари у нас. " Отпускат се медикаменти за десетки хиляди левове, обикновено е да е нужно повече време да се огледат нещата. Медицинската помощ е най-достъпна у нас ", разяснява той.

 

КАК ЩЕ СТАВА

НЗОК към този момент оповести подробна информация по какъв начин ще се кандидатства за медицински произведения след 1 юли и какво би трябвало да създадат хората:

1. Ако имате издадено пожизнено решение на ТЕЛК/НЕЛК и протокол/решение на ЛКК/ТЕЛК/НЕЛК преди 1 юли 2022 година , следва да подадете в определена от Вас районна здравноосигурителна каса заявление на хартия за разпределяне на помощно средство, здравно произведение и прочие Заявлението може да бъде подадено персонално или посредством упълномощено лице, или посредством лицензиран пощенски оператор, с противоположна квитанция.

В случай че сте подали заявката посредством лицензиран пощенски оператор, към него се ползва медицински документ, публикуван от експертна лекарска комисия – ЛКК/ТЕЛК/НЕЛК, с който са предписани въпросните медицински произведения. При подаване на заявката, персонално от Вас или от упълномощено лице, на място в РЗОК наложително се дава медицинският документ, публикуван от експертна лекарска комисия – ЛКК/ТЕЛК/НЕЛК, с който са предписани помощните средства/изделия.

2. Ако нямате несъмнено помощно средство или здравно произведение в медицинския документ, публикуван от експертна лекарска комисия – ЛКК/ТЕЛК/НЕЛК, можете сами да изберете и да заявите такова произведение от спецификация, одобрена от Надзорния съвет на НЗОК, която ще Ви бъде показана от чиновник на РЗОК.

3. Ако Ви е издадено пожизнено решение от ТЕЛК/НЕЛК или решение/протокол на ЛКК/ТЕЛК/НЕЛК и към този момент сте подали заявление за разпределяне на произведение до АСП преди 1 юли 2022 г ., то следва да бъде отпуснато от АСП по досегашния ред.

4. Ако имате издадено решение/протокол от ЛКК/ТЕЛК/НЕЛК след 1 юли 2022 година, следва да попълните персонално или посредством упълномощено лице заявление за разпределяне на помощно средство на място, пред експертната лекарска комисия и заявката ще бъде подадено посредством осведомителната база данни на експертната лекарска комисия към осведомителната система на НЗОК (по електронен път).

Заявления за разпределяне на помощни средства ще могат да се подават в РЗОК на хартия по изключение, при неспособност за подаване посредством осведомителната база данни, заради механически аргументи . Заявления могат да се подават персонално или посредством упълномощено лице до шефа на РЗОК, или по пощата, с противоположна квитанция за приемане, посредством лицензиран пощенски оператор.

Определените с медицински документ произведения ще се дават в 6-месечен период от определянето им, показват от НЗОК.

 

ПОТЕНЦИАЛНИ ПРОБЛЕМИ

С този правилник има редица проблеми. В РЗОК и в този момент има навалици от хора, които заверяват протоколи и други документи, също така касата има единствено 29 поделения, до момента в който до момента хората с увреждания можеха да изискат помощните си средства от над 300 пункта на обществени грижи. Затова има терзания, че ще стане още по-голямо закъснение от това, на което хората са привикнали пред ТЕЛК.

Другият проблем е, че класификацията на помощните средства е прекомерно комплицирана, с цел да се оправят хората, а дори и лекарските комисии. Само при слуховите апарати има над 2000 разнообразни позиции. Според осведомени с уредбата на тези произведения в Европа, най-нормално е те да се предписват от лекуващия доктор, тъй като той най-добре познава самостоятелните потребности на своя пациент. Засега обаче при нас решението остава в лекарската комисия.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР