От 1 април тази година пациентите с висок риск от

...
От 1 април тази година пациентите с висок риск от
Коментари Харесай

НЗОК: Вторичен профилактичен преглед за хората с риск от социално значими заболявания от 1 април

От 1 април тази година пациентите с висок риск от обществено значими болести имат право на второстепенен профилактичен обзор . Това сподели доктор Галя Йорданова, шеф на дирекция „ Извънболнична здравна помощ “ в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), по време на семинар, обвързван с новите моменти в Националния рамков контракт (НРД) за 2018г., съобщи Фокус.
Д-р Галя Йорданова изясни, че при децата и бременните обсегът на профилактичния годишен обзор се резервира подобен, какъвто е бил и през 2017 година, само че от 1 април 2018 година има смяна при профилактичния обзор за лицата над 18 години.
„ Първичният профилактичен обзор се резервира във типа и обсега досега. Всеки един профилактичен обзор приключва с карта за оценка на рискови фактори за развиване на избрани обществено значими болести “, означи доктор Йорданова, като напомни, че това са: сърдечно съдови болести, захарен диабет, злокачествени образования на маточната шийка, на млечната жлеза, на простата и на ректосигмоидалната област .
„ Когато след годишния профилактичен обзор и след попълване на резултатите и данните от анамнезата и прегледа в картата за оценка и за образуване на групи лица с риск от посочените болести, се откри, че се касае за пациент, който попада в тези рискови групи, то тогава той има право на по този начин наречения второстепенен профилактичен обзор при общопрактикуващия доктор “, обясни доктор Йорданова.
Тя напомни, че досега вторият профилактичен обзор се е правил единствено по преценка на общопрактикуващия доктор. „ Новото и особеното тази година е, че когато лицата, попадащи в тези рискови групи, са с висок риск от развиване на посочените болести, консултацията със експертите, надлежно кардиолог, ендокринолог, акушер-генеколог, уролог и хирург, не са оставени на преценка на общопрактикуващия доктор, а е наложителна “, уточни доктор Йорданова.
Тя акцентира, че Касата заплаща годишния и вторичния обзор на общопрактикуващия доктор, а пациентите дължат само потребителска такса , като се изключи случаите, в които са освободени от такава. По думите й вторият обзор до в този момент не се е заплащал и не е имало наложителна консултация със експерт по профила на риска.
„ Идеята е да се види дали има рискова група и нещата да не приключат с вторичния обзор, да се отиде при експерт. И в случай че се вземат съответните ограничения нещата стопират до тук, само че в случай че се откри, че пациентът страда от обещано заболяване, тогава той върви по пътя на диспансерното наблюдаване. Тоест пътят на пациента е трасиран и, в случай че до в този момент веднъж в годината отивахме на профилактичен обзор, в този момент ще можем при съответния риск да имаме регламентирано посещаване с избран обсег на действия и посещаване при експерта “, добави още доктор Йорданова.
Тя напомни, че профилактичните прегледи са наложителни и в случай че не се съблюдават законодателят е планувал глоба от 50 до 100 лв. и отнемане в едномесечен период от здравноосигурителни права.
„ До какъв брой обаче се реализира този надзор и правили се това нещо, не е в прерогативите на НЗОК. Така или другояче профилактиката е право, само че и обвързване на всеки, в случай че не желае да бъде болен “, сподели още доктор Йорданова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР